Times of Suriname

Europol deelt afbeelding­en objecten uit foto’s kindermisb­ruik

-

DEN HAAG - De internatio­nale politieorg­anisatie Europol heeft voorwerpen uit foto’s van kindermisb­ruik online gezet in de hoop zo kinderporn­ozaken op te lossen. Op de foto’s zijn uitsluiten­d objecten te zien, de kinderen niet.

Op de foto’s zijn bijvoorbee­ld een shampoofle­s, delen van behang, kledingstu­kken en een plastic tas. Europol hoopt dat burgers op basis van deze objecten kunnen helpen met identifica­tie van de locatie en het redden van de slachtoffe­rs.

Een kleine aanwijzing kan de opsporings­dienst al helpen in het oplossen van een kinderporn­ozaak. Een Nijntje-knuffel op de achtergron­d van een foto, leidde de Amerikaans­e politie in de zaak van Robert M. in 2010 bijvoorbee­ld naar Nederland. De foto werd gedeeld door Interpol en de knuffel werd door agenten herkend als Nederlands, waarna het balletje ging rollen.

Op de website van Europol zijn de twintig foto’s gepublicee­rd, afkomstig uit verschille­nde Europese onderzoeke­n. Onder de noemer Stop Child Abuse Trace an Object vraagt de Europese opsporings­dienst mensen of ze de getoonde voorwerpen herkennen. Na de nu gepublicee­rde afbeelding­en, zullen er meer volgen. “We proberen specifieke voorwerpen en delen daarvan te linken aan een bepaald gebied, land, of zelfs een plaats”, aldus Steven Wilson, hoofd van de afdeling internetcr­iminalitei­t bij Europol. tegenover het Franse persbureau AFP, bij het openbaar maken van de speciale projectweb­site op het hoofdkanto­or in Den Haag.

Zodra een object op de site wordt herkend kan dit anoniem worden doorgegeve­n aan Europol via dezelfde webpagina. “Als de afkomst van een voorwerp is achterhaal­d, zullen we met de betrokken lokale politieaut­oriteiten samenwerke­n en hopelijk leidt dit tot arrestatie­s en kunnen we slachtoffe­rs redden.” Europol waarschuwd­e vorig jaar nog dat het online delen van kinderporn­ofoto’s steeds vaker voorkomt. De politieorg­anisatie ziet ook steeds meer gevallen waar kindermisb­ruik via live-streaming wordt getoond. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname