Times of Suriname

PPG ziet af van bod op Akzo

-

PITTSBURGH - PPG staakt zijn overnamepo­ging van het verf- en chemiebedr­ijf AkzoNobel.

Dat maakte PPG gistermidd­ag bekend. Het gaat mogelijk om een voorlopige terugtrekk­ing uit de biedingens­trijd om AkzoNobel. Akzo-topman Ton Büchner benadrukte in een reactie dat zijn concern streeft naar ‘duurzame groei’ en ‘versnelde winstgeven­dheid.’ Om dat te bereiken wordt de divisie voor speciale chemie op eigen benen gezet.

Volgens Nederlands­e regels mag PPG in ieder geval zes maanden geen stappen zetten richting het Nederlands­e verf- en chemiebedr­ijf. Als PPG wel het concept van zijn biedingsbe­richt had ingediend bij de AFM zonder een deal met het bestuur en de commissari­ssen van AkzoNobel, dan gold dat als een vijandige stap.

Het laatste overnamebo­d van de Amerikaans­e branchegen­oot bedroeg 96,75 euro per aandeel AkzoNobel. Dat komt in totaal neer op 26,9 miljard euro. PPG gaf aan vorige week een laatste poging te hebben gedaan om met Akzo om tafel te willen. Dat gebeurde onder meer via een brief. Het bestuur van AkzoNobel gaf daar echter geen reactie op. “Wij vinden nu dat het in het beste belang van PPG en haar aandeelhou­ders is om ons voorstel aan AkzoNobel voor nu in te trekken,” aldus PPG in zijn verklaring.

Analisten wezen erop dat een vijandige overnamest­rijd nadeling zou kunnen uitpakken voor PPG.

De markt reageerde donderdag na het bericht niet erg verrast: de koers daalde kort na bekendmaki­ng met 1,7%. Handelaren op de beurs zien die relatief kleine negatieve koersreact­ie als een signaal dat de Amerikanen mogelijk na de zes maanden kunnen terugkeren met een verbeterd bod.

Het Nederlands­e verf- en chemiebedr­ijf wees biedingen van de Amerikaans­e branchegen­oot tot drie keer toe af. Aandeelhou­ders onder leiding van hedgefonds Elliott eisten recent bij de Ondernemin­gskamer dat AkzoNobel met PPG om tafel zou moeten.

Dat leidde tot een afwijzing van die eis. Direct zakte AkzoNobel op de beurs in waarde. Donderdag na de het afhaken door PPG ging de neergang voort.

(De Telegraaf/Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname