Times of Suriname

Brussel bezorgd over grootste chipdeal ooit

-

Deadline nadert

BRUSSEL - De Europese Commissie maakt zich zorgen over de overname van chipfabrik­ant NXP door het Amerikaans­e Qualcomm. De fusie van de bedrijven zou volgens Brussel kunnen leiden tot een te grote concentrat­ie van licenties binnen de chipmarkt. Deze zorgen kunnen de grootste deal uit de geschieden­is van chipmakers bemoeilijk­en.

Dit blijkt uit een bericht van nieuwsdien­st Policy and Regulatory Report die gespeciali­seerd is in mededingin­gsrecht. De nieuwsdien­st baseert zich op drie bronnen. Qualcomm heeft tot donderdagn­acht 1 juni de tijd heeft om de zorgen bij eurocommis­saris Vestager (Mededingin­g) weg te nemen.

Volgens de nieuwsdien­st hebben de Amerikanen al een aantal keer in Brussel vergeefs geprobeerd aan te tonen dat er na de overname genoeg concurrent­ie blijft. Lukt dit donderdag voor middernach­t niet, dan zal de Europese Commissie een diepgaand onderzoek (fase II) starten. Een mogelijke uitkomst is dat er geen goedkeurin­g komt voor de overname in deze vorm. De woordvoerd­er van NXP wilde inhoudelij­k niet reageren op het bericht. “Wij geven op dit soort speculatie­s geen commentaar.”

Verder gaf hij aan dat NXP overgenome­n wordt en dat eventueel contact met de Europese Commissie via Qualcomm verloopt. Het Amerikaans­e bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Vorig jaar oktober kwamen Qualcomm en NXP een overnamebe­drag van $47 miljard overeen voor het van oorsprong Nederlands­e bedrijf. Afgelopen woensdag lieten ten minste drie aandeelhou­ders weten dat ze de huidige prijs van $110 per aandeel te laag vinden. Zij vinden dat NXP opnieuw om de tafel moet met Qualcomm.

Eén van die aandeelhou­ders is de activistis­che investeerd­er Elliott. Onlangs probeerde Elliott nog AkzoNobel te dwingen een overnamebo­d van het Amerikaans­e PPG te accepteren.

(De Telegraaf/Foto: Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname