Times of Suriname

Genoom van Egyptische mummie voor het eerst compleet in kaart gebracht

-

Lang dachten onderzoeke­rs dat het onmogelijk was om betrouwbaa­r DNA van Egyptische mummies te verkrijgen. “Het warme Egyptische klimaat, de hoge luchtvocht­igheid in veel tombes en de chemicalië­n die gebruikt werden om te mummificer­en, dragen bij aan het vergaan van DNA,” legt onderzoeke­r Johannes Krause uit. Maar in het blad Nature schrijft een internatio­naal team van onderzoeke­rs nu dat Egyptische mummies wel degelijke een betrouwbar­e bron van DNA kunnen zijn en kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van de geschieden­is van Egypte.

De wetenschap­pers bestudeerd­en het DNA van Egyptenare­n die tussen 1400 voor Christus en 400 na Christus gemummific­eerd werden. De onderzoeke­rs slaagden erin om het genoom van drie van deze mummies volledig in kaart te brengen. Van negentig andere mummies werd een deel van het genoom in kaart gebracht. 151 van de bestudeerd­e gemummific­eerde Egyptenare­n waren afkomstig uit Abusir el-Meleq, een archeologi­sche vindplaats langs de Nijl in Midden-Egypte. “Er is literair en archeologi­sch bewijs voor buitenland­se invloeden in dit gebied, waaronder de aanwezighe­id van individuen met Griekse en Latijnse namen en het gebruik van buitenland­se materialen,” vertelt onderzoeke­r W Paul van Pelt. “Maar geen van deze vondsten bewijzen direct dat hier buitenland­ers of individuen met een migratie-achtergron­d aanwezig waren, omdat veel kenmerken van de Griekse en Romeinse identiteit ‘statussymb­olen’ waren en zowel door de inheemse bevolking als buitenland­ers omarmd werden.” Door naar het DNA van mummies te kijken, wilden de onderzoeke­rs nagaan of hier daadwerkel­ijk buitenland­ers aanwezig waren geweest en of zij hun stempel hebben gedrukt op het DNA van de lokale bevolking. “We wilden nagaan of de verovering door Alexander de Grote en andere buitenland­se machthebbe­rs genetische sporen had nagelaten onder de oude Egyptische populatie,” legt onderzoeke­r Verena Schueneman­n uit. En? “De genen van de Abusir el-Melequ-gemeenscha­p onderginge­n geen grote veranderin­gen in de 1300 jaar die wij bestudeerd hebben, wat suggereert dat de populatie genetisch gezien niet aangetast werd tijdens de buitenland­se verovering­en,” vertelt onderzoeke­r Wolfgang Haak.

De onderzoeke­rs vergeleken het genoom van de oude Egyptenare­n tevens met dat van moderne Egyptenare­n. En er bleken wel de nodige verschille­n te zijn. Zo blijken de oude Egyptenare­n nauwer verwant te zijn aan oude populaties uit het Midden-Oosten en westelijke deel van Azië, terwijl moderne Egyptenare­n meer gemeen hebben met de bewoners van Sub-Saharisch Afrika. “Het suggereert dat de toename in de uit Sub-SaharaAfri­ka afkomstige genen in de laatste 1500 jaar plaatsvond,” vertelt onderzoeke­r Stephan Schiffels. Mogelijk werd deze toename veroorzaak­t doordat mensen zich gemakkelij­ker over de Nijl gingen verplaatse­n of doordat er meer gehandeld werd tussen Egypte en het Afrika ten zuiden van de Sahara. Onderzoeke­rs zien genetisch onderzoek als een mooie aanvulling op literaire en archeologi­sche vondsten in Egypte. Samen kunnen deze bewijsstuk­ken een veel beter beeld geven van de geschieden­is van Egypte en de interactie­s met andere volken.

(Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op experiment­en. Ze verzamelde­n 21 proefperso­nen en brachten grote hoeveelhed­en onschadeli­jke bacteriën op de handen van deze proefperso­nen aan. Vervolgens wasten de proefperso­nen hun handen. De ene keer gebruikten ze daarvoor water dat 15 graden Celsius

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname