Times of Suriname

Handen wassen: dat gaat prima met koud water

-

Dat schrijven wetenschap­pers in het blad Journal of Food Protection. Ze pleiten er op basis van hun onderzoek voor om de handen vaker met koud of lauwwarm water in plaats van zeer warm water te wassen. Zo kan een hoop energie bespaard worden. was. De andere keren werd water van 26 of 38 graden Celsius gebruikt. Ook werd er geëxperime­nteerd met verschille­nde hoeveelhed­en zeep: 0,5 of 1 of 2 milliliter zeep.

Uit het onderzoek blijkt dat het koude water ongeveer net zoveel bacteriën van de handen verwijderd­e als het warme water. Ook hoef je daarvoor niet heel lang je handen te wassen. “Zelfs als je slechts gedurende tien seconden je handen wast, worden er al significan­t veel bacteriën van de handen verwijderd,” vertelt onderzoeke­r Donald Schaffner. Het onderzoek suggereert dat het niet veel uitmaakt of je nu 0,5, 1 of 2 milliliter zeep gebruikt. Maar onderzoeke­rs willen graag nog nader onderzoeke­n wat de optimale hoeveelhei­d zeep precies is.

Schaffner pleit er zeker niet voor om voortaan je handen met heel koud water te wassen. Maar in veel gevallen mag het water dat je gebruikt om je handen te wassen, wel wat kouder. “Mensen moeten zich comfortabe­l voelen wanneer ze hun handen wassen, maar als het gaat om effectivit­eit laat dit onderzoek zien dat de temperatuu­r van het water dat je gebruikt er niet toe doet.” (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname