Times of Suriname

Zesjarige doet mee aan grootste spellingwe­dstrijd

-

Vrijwel alle deelnemers zijn zeker twee keer zo oud als Edith Fuller tijdens Scripps National Spelling Bee. De bekendste en grootste spellingwe­dstrijd onder scholieren in de Verenigde Staten (opgericht in 1925) is normaal gesproken niet iets waar zesjarigen aan meedoen, maar Edith is in dat opzicht niet normaal. Al toen ze nog in de luiers zat, probeerde haar moeder haar te laten meelezen uit de boeken. Edith bleek dit goed op te pikken en leerde daardoor ook heel goed spellen en las op hele jonge leeftijd al boeken. Ze nam deel aan wedstrijde­n en won ze ook. Door als vijfjarige de Green Country Regional Spelling Bee te winnen, werd ze zelfs uitgenodig­d voor de National Spelling Bee.

De wedstrijd is vooral gevuld met scholieren van vijftien, veertien, dertien en twaalf jaar en heel af en toe loopt er een jonger iemand tussen. Dat een meisje van net zes jaar oud eraan meedoet, is in alle opzichten uniek. Haar ouders hadden vooraf dan ook geen grootse verwachtin­gen. “We proberen te zorgen dat ze zich niet gespannen voelt”, vertelde vader Justin. “We hebben duidelijk gemaakt dat we hoe dan ook trots zijn, ook al maakt ze een fout en ligt ze er direct uit.”

Echter maakte Edith in de eerste ronde geen foutje. En dat ondanks dat ze geen makkelijke opdracht kreeg. Ze moest namelijk ‘nyctinasty’ spellen, maar het woord rolde zonder problemen uit haar mond. En dat terwijl ze lang moet wachten, ze is namelijk pas als 290ste van de 291 aan de beurt. Ook met het een stuk makkelijke­re woord tapas gaat ze niet de fout in. Toch ligt ze er helaas na de eerste ronde uit. Voorafgaan­d was er al een test geweest op papier en daarop zou ze niet goed genoeg gescoord hebben om door te mogen. Gelukkig voor Edith zijn er voor haar nog genoeg jaren om mee te doen en ze zal ook nog wel even de jongste blijven. (Metrotime/Foto: metrotime. be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname