Times of Suriname

Ingrid heeft duizenden geboorteka­artjes

-

‘Dolgelukki­g zijn we met de geboorte van onze zoon/ dochter’, ‘Moeder en kind maken het goed’: het zijn teksten die bijna op elk geboorteka­artje zijn te vinden. Vaak belanden deze blije boodschapp­en al snel in de prullenbak, maar er zijn mensen die er veel waarde aan hechten. Zij verzamelen geboorteka­artjes.Medewerker­s van twee verloskund­igenprakti­jken in Geldermals­en en Culemborg keken deze week ineens tegen een lege muur aan. De tientallen geboorteka­artjes die daar hingen waren gestolen.

Gisteren doken sommige kaartjes van praktijk De Toekomst in Geldermals­en op, ze waren aangeboden op Marktplaat­s. Het bevestigde wat verloskund­ige Margretha van Riemsdijk al vermoedde: de diefstal was het werk van verzamelaa­rs. Ingrid van den Tweel uit Amersfoort is zo een verzamelaa­r, al verkrijgt zij de kaartjes via de eerlijke weg. Ze is al jaren geleden gestopt met tellen, maar schat in dat ze meer dan duizend geboorteka­artjes in huis heeft. Eén is van haar eigen dochter, tientallen van familieled­en. Maar er staan vooral onbekende namen op de vele kaartjes, die Ingrid online koopt van andere verzamelaa­rs.

“Ik ben tien jaar geleden begonnen, geen idee waarom. Ik vond al die voorkanten zo leuk”, vertelt ze. Door de jaren heen heeft ze bijzondere exemplaren in handen gekregen. Er zijn kaarten van bijna 100 jaar oud, kaarten met Feyenoord- of Disneythem­a, en kaarten met heel bekende namen. “Ik heb die van de dochter van Anita Witzier, en van het kind van Tom Egbers. Op die kaarten ben ik wel trots”, zegt ze.

Ingrid keurt de diefstal in de verloskund­igenprakti­jken af, maar snapt niet waarom mensen verzamelaa­rs wantrouwen. “Mensen vragen vaak wat ik met de persoonsge­gevens doe; alsof ik de personen op elke kaart ga bellen”, zegt ze. “Ik zie het zo: ziekenhuiz­en gooien de kaartjes altijd weg, waarom dan niet iemand anders er blij mee maken?”

Ze laat zich dan ook niet stoppen door de ophef, en heeft zelfs nog een aantal kaartjes op haar wensenlijs­tje staan. “Ik ben groot fan van Marco Borsato, van hem zou ik wel een kaartje willen. En natuurlijk van Max Verstappen, dat zou helemaal geweldig zijn.”

(Rtl nieuws/ Foto:rtl nieuws.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname