Times of Suriname

Stamhoofde­n treden op tegen luie dignitaris­sen

-

PARAMARIBO - Bij drie marronstam­men zijn harde maatregele­n getroffen tegen dignitaris­sen die zich niet van hun taken kwijten, maar een maandelijk­se salaris als ambtenaar toucheren. Het traditione­el gezag van de Aucaners, Paramaccan­ers en Matawai eist van de dignitaris­sen dat zij zelf hun salaris in de dorpen moeten ophalen en alleen met accorderin­g van het stamhoofd. Hiermee willen deze stammen voorkomen dat dignitaris­sen in Paramaribo vertoeven en eind van de maand naar de bank gaan om een salaris voor niet geleverde prestaties op te halen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) heeft begrip voor het besluit van het traditione­el gezag bij de drie stammen. De bewindsman vindt het zelfs een effectief middel om ervoor te zorgen dat de belangen van de dorpen behartigd worden. “Je kan niet buiten het dorp wonen en anderen doen het werk voor je in het dorp, terwijl je lekkertjes op je droge ergens anders zit en elke maand gaat pinnen”, zegt Dikan.

Het traditione­el gezag, en ook mensen die in stamverban­d in de dorpen wonen, hebben meerdere malen hun misnoegen geuit over dignitaris­sen die het laten afweten. Deze informatie is ook bij minister Dikan bekend. “Het argument is dat wanneer men eenmaal benoemd is tot kapitein of basja en alle bankzaken in orde zijn het werk niet meer wordt gedaan. Men is in de stad of elders. Het is dus een soort pressiemid­del en een initiatief van deze drie stammen zelf om ervoor te zorgen dat de mensen werken voor het geld waarvoor zij betaald worden.”

Het stamhoofd kan bij ontevreden­heid over de prestatie van een kapitein of basja besluiten dat die voor de maand voor een deel of helemaal niet uitbetaald wordt. Het constructi­emodel en de te nemen besluiten hieromtren­t zijn een aangelegen­heid van het traditione­el gezag. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname