Times of Suriname

Korte lont Van der San kost hem ministersc­hap

-

PARAMARIBO - Eugene van der San is geen minister van Justitie en Politie (Juspol) meer. Na topberaad op het Presidenti­ële Paleis is president Desi Bouterse met zijn raadsadvis­eurs tot de conclusie gekomen dat het na twee maanden welletjes is geweest met Van der San. De druppel die de emmer deed overlopen, is de maandag belegde persconfer­entie waarbij de minister zware beschuldig­ingen uitte aan het adres van veiligheid­sadviseur Melvin Linscheer die zou samenspann­en met ‘de vijand’ verwijzend naar oppositiel­eider Chandrikap­ersad Santokhi.

Het Kabinet van de President schrijft in een persberich­t dat de verdachtma­kingen ongenuance­erd zijn en bovendien zonder enige grond van waarheid. Vanwege de ontstane situatie na de persconfer­entie van Van der San heeft de president gisteren overleg gepleegd met vicepresid­ent Ashwin Adhin, DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, NDP-fractielei­der André Misiekaba en procureur-generaal Roy Baijnath Panday op het Presidenti­ële Paleis.

In een persoonlij­k onderhoud heeft de president de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, gevraagd om zijn portefeuil­le ter beschikkin­g te stellen. De president heeft inmiddels de vicepresid­ent gevraagd voorzienin­gen te treffen om de waarneming van het Ministerie van Justitie en Politie direct in orde te maken. Uit politieke kringen verneemt de krant verder dat Van der San sinds donderdag in ongenade viel bij de president na zijn aanvaring met De Nationale Assemblee (DNA) waarbij hij zich ook de woede van de regeringsf­ractie op de hals haalde. Er vielen harde woorden tussen hem en André Misiekaba, nadat hij jo koe had geroepen in de richting van oppositiel­eden. Met de maandag belegde persconfer­entie bezegelde Van der San zijn lot. Hij haalde hard uit naar Linscheer en de betrekking die de veiligheid­sadviseur zou hebben met Santokhi. Ook de procureur-generaal en Armand van der San, de broer van de ex-minister, werden door de ex-minister op de persconfer­entie onder een vergrootgl­as geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname