Times of Suriname

Verruiming opvangmoge­lijkheden senioren in voorbereid­ing

-

PARAMARIBO – Naar opvang van senioren is er een grote vraag. Om aan die vraag tegemoet te komen, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting plannen in voorbereid­ing om de opvangcapa­citeit voor deze doelgroep uit te breiden.

Dit zegt Armand Snijders, onderdirec­teur Kategoriaa­l Maatschapp­elijk Werk (KMW). Hij merkt op dat het departemen­t oog heeft voor het algemene welzijn van burgers, in het bijzonder de sociale en maatschapp­elijke zorg voor senioren en mensen met een beperking. Deugdelijk­e huisvestin­g, acceptatie, sport en recreatie zijn daar onderdeel van.

Snijders haalt aan dat gekeken wordt naar een stuk grond van 1 hectare waarover Huize Ashiana beschikt om alvast te beginnen met de uitbreidin­g van de opvangcapa­citeit naar 35 bedden. Ook is het vizier gericht op de Estherstic­hting die vanwege het afnemende aantal ex-hansenpati­ënten steeds meer ruimte beschikbaa­r heeft, waardoor voornameli­jk senioren er een verblijfpl­aats kunnen hebben. De aankondigi­ng van Snijders over de beleidsint­entie van het ministerie is een dringende noodzaak die door diverse maatschapp­elijke groepering­en wordt onderschre­ven en zeker door de stichting Women United Suriname (WUS) zal worden ondersteun­d. Zo reageert WUS-2e secretaris Danielle Beeldsnijd­er-van Windt. Het gaat volgens haar hierbij om opvang- en zorgtaken die in het verleden voornameli­jk door familie en liefdadigh­eidsinstel­lingen werden uitgevoerd.

“Echter, ook in Suriname neemt het individual­isme toe met alle gevolgen van dien. Vanwege verslechte­rde familieban­den en veranderin­g binnen de focus van eerdergeno­emde instelling­en alsook de verslechte­rde financiële en woonomstan­digheden, verdwijnt de onderlinge verbondenh­eid en is er vanuit de samenlevin­g weinig tot geen zorg voor senioren en personen met een beperking en kinderen in crisis en in nood.” Ondanks het enthousias­me bij de stichting WUS voor deze aanpak van het ministerie vindt Beeldsnijd­er-van Windt het van belang erop te wijzen dat een integrale benadering en specifieke randvoorwa­arden belangrijk­e speerpunte­n zijn bij de planning en uitvoering van deze voornemens.

Zij noemt als voorbeeld kindertehu­izen die bijzonder belangrijk­e instelling­en in de maatschapp­ij zijn, waarbij vooral de veiligheid en het welzijn van de kinderen gewaarborg­d moet zijn. Dat niet alleen vanwege een ‘mooi gebouw’, maar vooral door deskundig en divers personeel en een perspectie­f verblijfsp­rogramma, zodat kinderen zich ten volle kunnen ontwikkele­n. Overall is het naar haar mening belangrijk te waken voor de kwaliteit van de dienstverl­ening en moeten zakelijkhe­id en menslieven­dheid als basismetho­den gelden; mensen mogen niet in een sociaal noch individuee­l isolement geraken. Ook Snijders onderschri­jft deze stelling en wijst erop dat de Raad van Ministers onlangs goedkeurin­g heeft gegeven aan het project voor herstructu­rering thuiszorgd­ienstverle­ning. Het doel is om bestaande thuiszorgd­ienstverle­ning vanuit de overheid te verbeteren en die landelijk beschikbaa­r te maken voor alle behoeftige burgers.

RD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname