Times of Suriname

Vonnis Meriba op 18 juli

-

PARAMARIBO - Rechter Rewita Chatterpal besliste gisteren dat zij op 18 juli uitspraak zal doen in de strafzaak tegen Romano Meriba, die met Anthony C, Errol S en Ruben S wordt verdacht van de beroving van een ondernemer op 9 juli 2015. Meriba voerde in zijn laatste woord aan dat de politie voorkennis had van de beroving en verwees daarbij naar de uitspraken gedaan door de toenmalige minister van Justitie en Politie Jennifer van DijkSilos. Hij vindt dat het om een opgezette zaak tegen hem gaat.

Meriba beweert dat hij geen enkele motief had om de ondernemer te beroven. Hij stelt te kunnen aantonen wat hij heeft opgebouwd na zijn vorige detentie. “Ik ging naar school en deed mijn werk. Ik ben geen brein achter de beroving.” Ook zegt hij dat het Openbaar Ministerie voor enkele berovingen tegen een verdachte in een andere zaak acht jaar celstraf eiste, maar tegen hem is voor een beroving tien jaar geëist. Hij vraagt zich daarom af hoe recht het recht is.

Verder zegt hij dat hij zonder enige reden is overgeplaa­tst naar een andere inrichting, waar hij geen matras heeft om te slapen. Bovendien moet hij nu met zes man in de cel blijven, wat hij gevaarlijk vindt. Hij deed ook het verzoek tot zijn voorlopige invrijheid­stelling, maar de rechter parkeerde dit tot 18 juli. Zijn advocaten Raoul Lobo en Benito Pick hielden gisteren hun dupliek. Zij namen daarbij het verweer van hun collega Oscar Koulen over. Zij zeggen dat er in deze zaak geen sprake is van diefstal middels geweld, maar van afpersing. De raadsliede­n zeiden dat de benadeelde een wapen tegen zijn hoofd gedrukt kreeg, waarbij de ondernemer vond dat hij geen andere keus had. De ondernemer voelde zich verplicht zijn autosleute­ls af te geven en de portieren te openen. Volgens de verdedigin­g heeft de benadeelde gedoogd dat de tas is weggenomen.

Verder vinden de advocaten dat verklaring­en van medeverdac­hten alleen te hunner aanzien gelden. Twee kompanen bezwaarden Meriba, maar een van hen kwam terug op zijn verklaring. De verdedigin­g vindt dat geen enkele verklaring van een medeverdac­hte mag worden gebruikt. Bovendien heeft de medeverdac­hte er belang bij zijn kompaan te bezwaren om voor een strafkorti­ng in aanmerking te kunnen komen. De raadsliede­n vinden dat niet is gebleken dat Meriba instructie­s gaf tijdens de beroving.

Zij vinden voorts dat de telefoonui­tdraai niet aangeeft waar Meriba was tijdens de beroving. Zij zeggen dat mastgegeve­ns alleen aangeven dat hij in de omgeving was. Uit het onderzoek blijkt niet dat hij op de plaats delict was. Zij vinden dat Meriba niet als medepleger kan worden aangemerkt. Volgens hen is niet aangegeven welke rol de verdachte heeft vervuld en hoe de nauwe en bewuste samenwerki­ng eruitzag. Bovendien was er geen plan om te schieten op de politie. Daarbij was Meriba niet eens aanwezig. Het valt de verdedigin­g op dat van het politieopt­reden geen beelden te vinden zijn. Lobo vindt dat hieruit kan worden geconclude­erd dat de politie iets te verbergen heeft. Officier van justitie Duncan Nanhoe vindt dat in deze zaak sprake is van beroving. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname