Times of Suriname

Kandidaat parlementa­ire verkiezing­en Frankrijk bezoekt Bouterse

-

PARAMARIBO – Lénaïck Adam, kandidaat bij de eerste ronde van de parlementa­ire verkiezing­en die zaterdag aanstaande in Frans-Guyana gehouden worden, heeft de eerste stap gezet in het persoonlij­k verbeteren van het contact tussen de landen Suriname en Frans-Guyana. Tijdens een beleefdhei­dsbezoek gebracht aan president Desi Bouterse, maandag op het paleis, heeft de jonge politicus van Surinaamse origine meer uitleg gegeven over ‘Pays ami’, wat letterlijk vriendscha­ppelijk land betekent. Dit meldt het Kabinet van de president in een persberich­t.

Adam heeft aangegeven Suriname te kiezen als vriendscha­ppelijk land om samen projecten uit te voeren in Frans-Guyana. De politicus wil zich onder meer beijveren om de Nederlands­e taal te gebruiken als brug tussen de buurlanden. Voorafgaan­d aan de verkiezing­en heeft de kandidaat zich goed laten informeren over verschille­nde issues die spelen in Suriname. Het milieuverv­uilingspro­bleem van het binnenland dat beide landen treft, is een van de zaken waaraan de politicus wil werken.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng is goed gestemd over de interesse van de politicus voor vooral het binnenland. Met de districtsc­ommissaris­sen van het Lawa-, Patamaccae­n Marowijneg­ebied zal hij in de toekomst nader van gedachten wisselen. Ook het onderwijss­ysteem en de handelsbet­rekkingen zijn tijdens dit bezoek ter sprake gekomen. “Het doet mij goed om te weten dat iemand die zich zo sterk verbonden voelt met het land meedoet met de verkiezing­en in Frans-Guyana”, zegt president Bouterse.

De eerste ronde van de parlementa­ire verkiezing­en wordt gehouden op zaterdag 10 juni 2017. De kandidaat die zitting neemt in het parlement dat in Frankrijk is gevestigd, wordt bekendgema­akt nadat een van de acht kandidaten tenminste 50% van de stemmen heeft behaald. Als de 50% niet behaald is, wordt er een tweede ronde ingelast waar er op de twee beste kandidaten gestemd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname