Times of Suriname

Vijfde editie cursus Spaans van start gegaan

-

PARAMARIBO – Op het Ministerie van Buitenland­se Zaken (BUZA) is op 1 juni voor de vijfde keer de cursus in de Spaanse taal van start gegaan. De cursus, die vier maanden duurt, wordt georganise­erd door de Universida­d Externado de Colombia – Centro de Español para Extranjero­s (CEPEX) in samenwerki­ng met de Ministerie­s van Buitenland­se Zaken van Suriname en Colombia. Dit meldt BUZA in een persberich­t.

Onlangs heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van BUZA in dit verband de tweede secretaris van de ambassade van Colombia op Trinidad en Tobago, Paola Mosquera Arce en de twee docenten, Silvia Renata Lucio Bunch en Yuth Marisella Molina Gómez, voor een kennismaki­ngsbezoek ontvangen. De minister gaf hierbij haar blijk van waardering voor deze concrete vorm van samenwerki­ng. Zowel Suriname als Colombia is nu onderhevig aan een proces van bezuinigin­gen, maar de landen hebben vanwege het belang en de betekenis van de cursus voor capaciteit­sversterki­ng van met name overheidsf­unctionari­ssen, kosten noch moeite gespaard om de cursus ook dit jaar van de grond te krijgen. Er blijkt veel animo bij de doelgroep (overheidsf­unctionari­ssen en participan­ten uit de private sector) om de lessen in de Spaanse taal bij te wonen en de daaruit voortkomen­de examens af te leggen.

Minister Pollack–Beighle gaf ook haar blijk van waardering voor het coördinere­nd team bij BUZA dat in nauwe samenwerki­ng met de Colombiaan­se counterpar­t verantwoor­delijk is voor de uitvoering van een kwalitatie­f hoogstaand­e cursus die het voor de participan­ten mogelijk maakt om zich vlotter uit te drukken in de Spaanse taal, zowel in woord als in geschrift.

Tijdens een werkbezoek van voormalig BUZA-minister Winston Lackin aan zijn Colombiaan­se ambtgenote in 2013, werd de basis gelegd voor deze vorm van samenwerki­ng, die zich naderhand met zijn inspanning­en heeft vertaald naar een concreet project, waaruit een praktische, op maat gesneden cursus Spaans is voortgekom­en. Tot nog toe hebben vanaf de aanvang van de cursus in 2013 reeds 481 studenten diverse fasen daarvan afgerond. Ook dit jaar is de animo groot. 137 studenten zijn geselectee­rd om deel te nemen aan de cursus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname