Times of Suriname

Nederland in top drugsgebru­ik Europa

-

AMSTERDAM - Jonge Nederlande­rs gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen. In de leeftijdsg­roep 15-34 jaar was het gebruik van ecstasy (mdma) en amfetamine in 2015 het hoogste in Europa. Wat betreft cocaïne- en cannabisge­bruik staat Nederland respectiev­elijk tweede en zesde op de ranglijst.

Dat blijk uit het gisteren gepublicee­rde jaarversla­g van het Europese Waarneming­scentrum voor drugs en drugsversl­aving (EMCDDA). Voor het eerst zijn daarin landenrapp­orten opgenomen.

Gemiddeld 6,6 procent van de mannen en vrouwen van 15 tot 34 gebruikte ecstasy, fors meer dan nummer twee Ierland. Van de mannen in die leeftijdsg­roep was dat zelfs 8,5 procent. Ook in het amfetamine­gebruik (ruim 3 procent) is het verschil met de nummer twee, Estland, groot. Er duiken steeds meer nieuwe en krachtige synthetisc­he drugs op, zo waarschuwt het in Lissabon gevestigde kenniscent­rum. Vorig jaar waren het er 66. Verder stijgt het aantal drugsgerel­ateerde sterfgeval­len. In 2015 waren dat er 8441 in de onderzocht­e landen, zo’n 6 procent meer dan een jaar eerder. Wat betreft het aantal drugsdoden staat Nederland in de middenmoot, met ruim zestien per miljoen inwoners.

In de Europese drugsmarkt wordt jaarlijks minstens 24 miljard euro omgezet. EU-commissari­s Dimitris Avramopoul­os (Binnenland­se Zaken) wees op de noodzaak de georganise­erde misdaad te bestrijden en het belang van drugsbestr­ijding voor de volksgezon­dheid.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname