Times of Suriname

Storm raast over Nederland: oppassen geblazen

-

IJMUIDEN - Langs de Nederlands­e kust waaide het gistermidd­ag flink. In IJmuiden werd al windkracht 9 gemeten. In het hele land is het onstuimig: ook landinwaar­ts stormt het. Dat meldde Weeronline gisteren. Het KNMI stelde eerder vandaag al code geel in als waarschuwi­ng voor gevaarlijk weer. De ANWB riep automobili­sten gisteren op niet met een caravan of aanhanger de weg op te gaan. “Dat is vragen om moeilijkhe­den,” zei een woordvoerd­er die eraan toevoegt dat ook lege aanhangers van vrachtwage­ns zomaar van de weg geblazen kunnen worden. “Vooral langs de kust en rond het IJsselmeer waait het flink met nu en dan harde windstoten. Op dijken, bruggen en viaducten gaat het vaak mis.” Op een viaduct bij Ter Heijden (A59) en op de Moerdijkbr­ug (A16) richting Breda zijn al ongevallen gebeurd met aanhangers, waarschuwt hij.

Tot en met vanavond zijn in de kustgebied­en zware windstoten van 75-110 km/uur mogelijk en in het binnenland van 70-90 km/uur. Het stormachti­ge weer zal lang aanhouden: vermoedeli­jk tot en met morgenmidd­ag. Gisternach­t en vandaag vielen de windstoten iets minder zwaar uit. Vooral in het kustgebied is het oppassen voor afbrekende takken, wegwaaiend­e dakpannen en zelfs het omwaaien van een boom is volgens het weerbureau niet onmogelijk. Door de droge bodem staan bomen minder stevig geworteld dan gewoonlijk.

Als het tot windkracht 9 komt aan de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en NoordHolla­ndse kust, is sprake van een officiële zomerstorm, meldt Weeronline. De laatste zware zomerstorm was op 25 juli 2015.

(De Telegraaf/Foto: Den

Haag FM)

 ??  ?? Vooral langs de kust en rond het IJsselmeer waait het flink met nu en dan harde windstoten. Op dijken, bruggen en viaducten gaat het vaak mis.
Vooral langs de kust en rond het IJsselmeer waait het flink met nu en dan harde windstoten. Op dijken, bruggen en viaducten gaat het vaak mis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname