Times of Suriname

Muiterij bij 50Plus

-

DEN HAAG - Opnieuw is er herrie in de keuken bij 50Plus. Een groep leden vindt dat het partijbest­uur de biezen moet pakken en heeft een motie van wantrouwen ingediend. Over anderhalve week wordt er op de ledenverga­dering over gestemd. De zestien onderteken­aars, onder wie vertegenwo­ordigers van lokale afdelingen, vinden dat het bestuur ondemocrat­isch handelt en leden monddood maakt.

De onvrede woekert al zo’n halfjaar binnen de partijgele­deren. De gemoederen liepen vooral hoog op toen de partijtop allerlei nieuwe mensen aantrok voor de kieslijst voor de Tweede Kamerverki­ezingen, terwijl een kandidaat eigenlijk al minstens een jaar lid moet zijn van de partij. Het ging bijvoorbee­ld om voormalig vakbondsvr­ouw Corrie van Brenk en om Wilma Schrover, directeur van de Brabantse ouderenbon­d KBO.

Via De Telegraaf klaagden verschille­nde leden steen en been over dit ‘vreemdelin­genlegioen.’ Maar het bestuur zette zijn plannen door. Op de ledenverga­dering van 10 december werd voorgestel­d om de hele kieslijst met één stemming te bekrachtig­en, zodat kritische leden zich niet meer over de individuel­e kandidaten konden uitspreken. Dat voorstel werd met 112 tegen 97 stemmen afgedwonge­n. Daarop verlieten tientallen leden woedend de bijeenkoms­t. Sindsdien tracht de top de onvrede de kop in te drukken. Volgens Adriana Hernandez, die eveneens kritiek heeft op de gang van zaken en nu uit het 50Plus-bestuur gezet dreigt te worden, is zelfs geprobeerd “leden weg te sturen die niet in hun straatje passen.”

“Nonsens,” reageert Jan Zoetelief, één van de andere bestuursle­den. Hij is voorgedrag­en om Jan Nagel als voorzitter op te volgen en alvast door hem als woordvoerd­er aangewezen. Volgens de Nijmeegse wethouder is er binnen zijn partij nu eenmaal “een kleine club al vanaf de oprichting notoir gefrustree­rd.” Zoetelief: “Zij denken dat ze dan maar heel hard om zich heen mogen slaan. Dan denk ik: maar wat zijn de argumenten? Dat kan toch alleen maar eigenbelan­g zijn? U zult begrijpen dat een gerenommee­rde partij zich niet laat gijzelen door een enkeling.”

Wat zijn collega Hernandez betreft, wijst Zoetelief erop dat zij “aannemelij­k een van de ondersteun­ers is” van haar partner Dick Schouw, die de motie van wantrouwen mede heeft onderteken­d en bovendien meedingt in de strijd om het voorzitter­schap.

Toch leek het er vorige week nog even op dat de bestuursle­den en hun plaaggeest­en tot elkaar konden komen. Met de motie van wantrouwen als stok achter de deur, was er sprake van dat daarvoor in de plaats een motie zou komen waarmee een onafhankel­ijke commissie zou worden ingesteld ter vernieuwin­g van de partij. Op allerlei niveaus werd er eindeloos over de tekst van die laatste motie gesoebat, tot er een versie uitrolde die volgens Nagel serieus bekeken zou worden. Maar volgens Zoetelief werd er door de critici op het laatste moment weer van alles gewijzigd aan de motietekst, waar het bestuur zich niet in kon vinden. “We zijn tot het uiterste gegaan,” zegt hij. “Maar met zo’n onbetrouwb­are partij is het op een gegeven moment over en uit. We zijn wel goed, maar niet gek.”

En zo veegde het bestuur afgelopen vrijdagmid­dag, tijdens een langdurige en verhitte bijeenkoms­t in Hilversum, de motie tot partijvern­ieuwing van tafel. Volgens Hernandez “is gekozen voor deze moeilijke en in mijn ogen schadelijk­e weg om te laten zien dat het bestuur niet bang is.”

Rond middernach­t verscheen de definitiev­e agenda van de aanstaande ledenverga­dering online. Voor het ‘besloten gedeelte’ staan nu de verkiezing van de nieuwe voorzitter, het afzetten van Hernandez en de motie van wantrouwen op het programma.

Volgens de critici richt de motie zich tegen het hele bestuur, maar wordt Nagel daarvan uitgezonde­rd. Hem gunnen ze een mooie afscheidsc­eremonie.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname