Times of Suriname

Gijzeling Melbourne was waarschijn­lijk terroristi­sche actie

-

AUSTRALIE - De politie in Melbourne gaat er vanuit dat een gijzeling in de Australisc­he stad op maandag een terroristi­sche daad was. Ook premier Malcolm Turnbull spreekt van een terroristi­sche actie.

De gijzeling vond maandag plaats in een appartemen­tencomplex. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de dader een prostituee had besteld en die vervolgens als gijzelaar gevangenna­m. De man die inmiddels is geïdentifi­ceerd als Yacqub Khayre, werd uiteindeli­jk doodgescho­ten tijdens een vuurgevech­t met de politie. Daarbij raakten drie agenten gewond. In het appartemen­tencomplex trof de politie een overleden man aan. Het gaat om een medewerker van het complex, doodgescho­ten door de gijzelneme­r.

De politie zoekt uit of het motief voor de gijzeling het lokken van politieage­nten naar het complex was om ze dan neer te schieten. Tijdens de gijzeling ontving de Australisc­he nieuwszend­er Channel 7 een telefoontj­e van de vermoedeli­jke dader die zei: “Dit is voor IS, dit is voor al- Qaeda”. Op de achtergron­d was de stem van de ontvoerde vrouw te horen, aldus een medewerker van Channel 7.

Het is de reden voor de politie om aan te nemen dat het incident een terroristi­sche actie was, maar zij waarschuwt dat de kans klein is dat IS de man heeft aangestuur­d. Uit onderzoek moet blijken of het hier om een geplande aanslag gaat of dat de dader dit in een opwelling heeft gedaan. Gisteren zei de IS dat de daad uitgevoerd is door een aan hen verbonden strijder, maar de politie verklaart dat dit een bekende tactiek is van de organisati­e.

De dader is meerdere malen veroordeel­d voor verschille­nde vergrijpen en heeft een verleden als drugsgebru­iker. Khayre werd in 2009 vrijgespro­ken voor betrokkenh­eid bij het plannen van een aanslag op de militaire basis Holsworthy in Sydney. De man was sinds december op verlof en droeg een enkelband die enkele uren voor de gijzeling werd uitgeschak­eld. Vanuit Canberra liet ook premier Malcolm Turnbull een verklaring af: “Dit is een terroristi­sche daad, uitgevoerd door een bij de autoriteit­en bekende crimineel. Het is een schokkende, laffe misdaad”, zei hij. (NU.nl)

 ??  ?? De man die inmiddels is geïdentifi­ceerd als Yacqub Khayre, werd uiteindeli­jk doodgescho­ten tijdens een vuurgevech­t met de politie. (Foto: TODAYonlin­e)
De man die inmiddels is geïdentifi­ceerd als Yacqub Khayre, werd uiteindeli­jk doodgescho­ten tijdens een vuurgevech­t met de politie. (Foto: TODAYonlin­e)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname