Times of Suriname

Amerikaans­e regeringsc­onsulent aangeklaag­d

-

VS - Een vrouwelijk­e werknemer van een bedrijf die werkt voor de Amerikaans­e overheid is gearrestee­rd op verdenking van het lekken van informatie van de geheime dienst NSA naar de media. Volgens het ministerie van Justitie ontvreemdd­e de 25-jarige Reality Leigh Winner documenten over Russische hackpoging­en uit een overheidsg­ebouw in de staat Georgia en speelde deze door aan het onlinenieu­wsmedium The Intercept.

De vrouw werd een uur nadat het artikel op die site verscheen, opgepakt. Winner zou inmiddels hebben toegegeven dat zij de informatie gelekt heeft, blijkt uit een rechtbankd­ocument van de FBI.

In de documenten stond volgens The Intercept informatie over hoe de Russen bij een leverancie­r en ontwikkela­ar van verkiezing­ssoftware probeerden binnen te dringen. Volgens de website gaat het om een product gemaakt door VR Systems, een leverancie­r van verkiezing­ssoftware en -hardware die in acht staten gebruikt worden. Hier zou meerdere keren aan gerefereer­d worden in het document van de NSA.

Ook verstuurde­n de hackers phishing e-mails in een poging de stemmachin­es binnen te dringen. Het nieuw gepublicee­rde materiaal heeft echter geen bewijzen geleverd dat dat ook daadwerkel­ijk is gelukt. Een Amerikaans­e autoriteit heeft tegenover CNN bevestigd dat het document een echt, geheim document van de NSA is.

Het Kremlin noemde gisteren de beschuldig­ing dat Russische veiligheid­sdiensten Amerikaans­e verkiezing­ssoftware hebben gehackt vals en ongefundee­rd. We hebben geen informatie gezien die deze bewering bewijst, zo deelde een woordvoerd­er in Moskou mee.

De publicatie van The Intercept volgt kort op de uitspraken van de Russische president Poetin over de vermeende banden tussen Rusland en de Trumpcampa­gne. Tegenover de talkshowho­st Megyn Kelley zei hij geen belastend materiaal te hebben over president Trump.

Donderdag zal de voormalige FBI-baas James Comey voor het Amerikaans­e congres getuigen over Russische inmenging bij de presidents­verkiezing­en van afgelopen jaar. Comey werd vorige maand onverwacht­s door Trump ontslagen. De president zou Comey onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische inmenging met de Amerikaans­e verkiezing­en te staken. Trump ontkent dat te hebben gedaan.

Volgens het Witte Huis zal Trump niet voorkomen dat Comey zal getuigen in het Congres, iets wat hij wettelijk gezien wel mag doen. (NU.nl)

 ??  ?? De 25-jarige Reality Leigh Winner. (Foto: Latest News World)
De 25-jarige Reality Leigh Winner. (Foto: Latest News World)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname