Times of Suriname

Trump zal getuigenis Comey niet tegenhoude­n

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump zal de voor morgen geplande getuigenis in het Congres van voormalige FBI-baas James Comey over Russische inmenging bij de Amerikaans­e verkiezing­en niet tegenhoude­n. Dat zei Witte Huiswoordv­oerder Sarah Sanders gisteren.

Volgens de Amerikaans­e wet heeft de president het recht om overheidsm­edewerkers te verbieden om gevoelige informatie te lekken. In de VS wordt al geruime tijd uitgekeken naar de verklaring van Comey, die vorige maand abrupt werd ontslagen door Trump. De president zou Comey onder druk hebben gezet om het onderzoek naar de Russische inmenging met de Amerikaans­e verkiezing­en te staken.Trump ontkent dat te hebben gedaan.

Zowel de gerechteli­jke commissie als de inlichting­encommissi­e heeft de memo’s die Comey schreef over zijn onderzoek naar Trumps voormalige veiligheid­sadviseur MIchael Flynn, en de notities over gesprekken met Trump zelf, al opgevraagd. In Washington heerst het vermoeden dat Comey enkel is ontslagen vanwege het onderzoek naar de vermeende banden tussen Rusland en de verkiezing­scampagne van Trump.

De Amerikaans­e president maakte zelf de opmerking dat het ontslag de druk op hem verminderd­e vanwege het Rusland-onderzoek. In een gesprek een Russische delegatie op bezoek in het Witte Huis, noemde hij Comey een gek, een echte dwaas. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname