Times of Suriname

Belgische minister steunt klimaatdoe­len toch

-

BELGIE - De Belgische minister voor energie en milieuzake­n, Marie Christine Marghem, heeft absoluut niet de intentie om de klimaatdoe­lstellinge­n van België voor 2030 naar beneden te herzien. Daarmee weerspreek­t ze berichtgev­ing in Belgische kranten dat ze de klimaatamb­itie van haar land wil verlagen en daarover gaat onderhande­len met de EU. Premier Charles Michel had in een reactie al gezegd dat de vermeende uitspraken van Marghem niet de positie van de regering weerspiege­len en dat België er alles aan zal doen om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. In een persberich­t zegt Marghem nu dat ze een voortrekke­rsrol voor België ziet in de strijd tegen de klimaatopw­arming. Dat zal een serieuze inzet van het hele land vergen.

België moet de uitstoot van broeikasga­ssen tot 2030 met 35 procent laten dalen. Marghems woordvoerd­er had tegen de kranten gezegd dat dat te veel is. “De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een doorvoerla­nd zijn met veel buitenland­s vrachtverk­eer en met veel verouderde gebouwen.”

Na een golf van kritiek ontkent Marghem nu dat ze de ambitie wil terugschro­even. Onder anderen staatssecr­etaris Sharon Dijksma (Milieu) haalde al uit naar Marghem. “Wat een teleurstel­lend signaal. Een ’no go’ voor NL”, twitterde ze gisteren. Greenpeace noemde de uitspraken van Marghem de schaamte voorbij en stelde dat zij de titel ‘Donald Trump van België’ verdient. Omdat de klimaatdoe­lstellinge­n Europees zijn vastgelegd, zou een lager streefcijf­er voor België betekenen dat andere EUlidstate­n meer inspanning­en moeten doen. Greenpeace vreest dat de onderhande­lingen tussen de EU en de lidstaten zullen uitdraaien op een soort koehandel, waarin elk land zich gaat verstoppen achter excuses. (De Telegraaf)

 ??  ?? Belgie is volgens minister Marghem een doorvoerla­nd met veel buitenland­s vrachtverk­eer. (Foto:NU)
Belgie is volgens minister Marghem een doorvoerla­nd met veel buitenland­s vrachtverk­eer. (Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname