Times of Suriname

Ook identiteit derde aanslagple­ger Londen bekend

-

GROOT-BRITTANNIE - De Londense politie heeft de identiteit van alle drie daders van de aanslag in Londen van zaterdagav­ond onthuld. De Marokkaans-Italiaanse Youssef Zaghba is de derde dader.

Dat schrijft BBC gisteren. Eerder werd bekend dat de andere twee daders de 27-jarige Khuram Shazad Butt en de 30-jarige Rachid Redouane waren. Bij de aanval kwamen zeven mensen om het leven. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera was Zaghba de zoon van een Marokkaans­e man en een Italiaanse vrouw uit Bologna. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna. Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op.

Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehou­den toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen. Na een onderzoek naar mogelijke internatio­nale terroristi­sche activiteit­en lieten de autoriteit­en hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaans­e autoriteit­en in. Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenland­se veiligheid­sdienst MI5 op de radar stond. Een andere dader, Butt, was een geboren Pakistaan, maar bezat een Brits paspoort. Hij was bekend bij de inlichting­endienst MI5. Aanwijzing­en dat hij een aanslag zou voorbereid­en, waren er niet. Redouane was een onbekende voor de autoriteit­en. Vermoedeli­jk had hij een Marokkaans­e en Libische achtergron­d. Hij bediende zich ook van het alias Rachid Elkhdar. De politie maakte gisteren een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelate­n. De terroriste­n reden met een busje op voetganger­s in op de Londen Bridge in de Britse hoofdstad. Daarna trokken ze met messen de straat op en vielen verschille­nde mensen aan. De politie schoot de drie daders acht minuten na de aanslag dood.

Zeker 36 mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis. Van achttien gewonden is de toestand nog kritiek. Zondag hield de politie tien verdachten aan in Londen. Zij zijn allen inmiddels weer op vrije voeten. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname