Times of Suriname

Russisch hackers probeerden binnen te dringen in Amerikaans­e kiezersinf­ormatie

-

VS - Hackers van de Russische militaire inlichting­endiensten hebben eind vorig jaar verschille­nde keren geprobeerd om binnen te dringen in computersy­stemen met informatie over Amerikaans­e kiezers. Dat schrijft het online magazine The Intercept op basis van een gelekt document van de Amerikaans­e inlichting­endienst NSA.

Uit het NSA-rapport zou blijken dat de Russen hun pijlen richtten op verschille­nde private bedrijven in de VS, die onder meer informatie hadden over geregistre­erde kiezers. De cyberaanva­llen zouden verschille­nde keren hebben plaatsgevo­nden, tot vlak voor de verkiezing­en van 8 november.

Volgens The Intercept staat in het rapport niet duidelijk aangegeven of de hackers er inderdaad in geslaagd zijn om informatie te bemachtige­n, en of de activiteit­en invloed hebben gehad op de uitkomst van de verkiezing­en.

De Verenigde Staten zijn al een tijdje in de ban van het verhaal rond Russische inmenging in de kiescampag­ne van 2016. Onbekende hackers ontvreemdd­en tijdens die campagne documenten van het campagnete­am van de Democratis­che kandidate Hillary Clinton, die vervolgens hun weg vonden naar Wikileaks.

De Amerikaans­e inlichting­endiensten beschuldig­en Rusland ervan achter de hacking te zitten, om zo de Republikei­nse kandidaat Donald Trump verkozen te krijgen. De Russische president Vladimir Poetin legde die beschuldig­ingen afgelopen weekend echter nog eens naast zich neer in een interview op de Amerikaans­e nieuwszend­er NBC. “De hackers kunnen van overal komen. Het kan zelfs om Amerikaans­e hackers gaan die Rusland erin geluisd hebben”, klonk het. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname