Times of Suriname

SDF begonnen met aanval op Raqqa

-

SYRIE - Strijders van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF) zijn maandag met steun van de VS begonnen aan een offensief om de Noord-Syrische stad Raqqa te heroveren op Islamitisc­he Staat (IS). Dat vertelt een woordvoerd­er van de SDF gisteren. De aanval was eerder deze maand aangekondi­gd.

Naast Mosul, dat wordt belegerd door het Irakese leger en grotendeel­s is gevallen, is Raqqa het laatste stedelijke bolwerk van IS. In de aan de rivier Eufraat gelegen stad bevinden zich naar schatting drie- tot vierduizen­d IS-strijders. De stad werd in 2014 door IS buitgemaak­t op Syrische rebellen en dient sindsdien als hoofdstad van het zogenoemde Kalifaat. De coalitie is drie weken geleden begonnen met het omsingelen van het IS-bolwerk. Er is toen 350 vierkante kilometer gebied buitgemaak­t op IS. De stad wordt nu vanaf drie kanten aangevalle­n. De SDF verwacht heftig verzet. “Ze zullen zich doodvechte­n voor hun zogenoemde hoofdstad”, aldus de zegsman.

SDF is lovend over de steun van de coalitie: “Ze hebben een grote rol in het slagen van onze operaties. Naast de aanvallen met gevechtsvl­iegtuigen zijn er ook troepen op de grond die naast de SDF meevechten.” De stad is niet volledig omsingeld, maar SDF heeft Raqqa wel tot aan de noordoever van de Eufraat afgesloten. De stad ontvluchte­n zonder linies van SDF tegen te komen, kan dus alleen nog over de rivier. Een groep burgers die dat wilde doen is volgens het Syrische Observator­ium voor Mensenrech­ten slachtoffe­r geworden van een luchtaanva­l.

Onder meer enkele schepen werden onder vuur genomen, waarbij minstens 21 dodelijke slachtoffe­rs zouden zijn gevallen. Het observator­ium zetelt in Engeland maar baseert zich op lokale activisten.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname