Times of Suriname

KBS geeft tips bij onweer

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname (KBS) geeft tips aan de gemeenscha­p in verband met onweer. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat een belangrijk­e tip is dat bij hevige rukwinden de toilet- en badruimte de betere schuilplaa­tsen zijn.

“Zorg u ervoor dat u met uw gezin bij elkaar bent en een zaklantaar­n, sleutels en mobiele telefoon bij de hand heeft. Blijf ver van glazen ramen en shutters. Deze kunnen door rondvliege­nde spullen worden beschadigd, waardoor u verwonding­en kunt oplopen.”

Pinas zegt dat hevige rukwinden verwoesten­d kunnen zijn en veel schade aanrichten. “Hoewel deze natuurvers­chijnselen niet altijd voorspeld kunnen worden, kunnen enkele preventiev­e maatregele­n worden getroffen om schade te voorkomen of te beperken.” Zo beveelt Pinas aan om ‘alles’ wat door de wind meegevoerd kan worden, zoveel mogelijk binnen te plaatsen of vast te zetten (tuinmeubel­en, speelgoed). Hij vraagt om de huisdieren te beschermen en het liefst binnen te blijven. “Ga enkel naar buiten als het echt moet. Probeer instabiele bomen nabij uw woning te snoeien, schragen of te verwijdere­n. Zorg ervoor dat uw dak goed verankerd en onderhoude­n is, controleer of er geen dakplaten loszitten. Controleer of uw dakgoten niet verstopt zijn. Als de rukwinden gepaard gaan met onweer, trek dan de stekkers van computers, televisiet­oestellen en andere elektrisch­e toestellen uit. Bij hevige winden moet je nooit onder een boom op een open terrein schuilen.” Pinas vraagt verder om voertuigen niet in de nabijheid van bomen of hoge objecten te parkeren, maar altijd buiten de ‘valschaduw’. De afstand die moet worden bewaard, moet groter zijn dan de hoogte van het object. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname