Times of Suriname

Gendertrai­ning voor CBB-personeel

-

PARAMARIBO - Het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA) van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) is deze week gestart met het trainen van het personeel van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB) op gender en gendergere­lateerde begrippen. Dit meldt CBB in een persberich­t. Deze training is in het kader van het gender awareness-project van het BGA, waarmee vorig jaar is gestart.

Het genderbele­id is één van de belangrijk­ste verantwoor­delijkhede­n van BIZA. Om het genderbele­id succesvol uit te voeren, is het belangrijk dat er draagvlak is van belanghebb­enden. “Dat krijg je onder andere door je personeel in eerste instantie gender aware te maken”, zegt Shiefania Jahangier, onderhoofd van het BGA.

De training van het personeel op gender en gendergere­lateerde begrippen is één van de projecten om deze gender awareness te bewerkstel­ligen. Het gender awareness-project is vorig jaar gestart met het personeel op het hoofdkanto­or van BIZA. Het personeel van het CBB is thans aan de beurt en in de komende periode zullen ook de Bureaus voor Burgerzake­n (BvB’s) worden aangedaan. Jahangier zegt dat de training een eerste aanzet is om het personeel voor te lichten over gender. Uiteindeli­jk is het de bedoeling dat gender wordt geïncorpor­eerd in het beleid van het CBB. Als blijkt dat de leiding van het CBB behoefte heeft aan deskundigh­eid, dan zal het BGA daarin voorzien. Het personeel van het CBB is opgedeeld in vijf groepen en de training wordt in vijf sessies uitgevoerd.

Het BGA heeft in het kader van dit awareness-project niet alleen een aantal projecten lopen op BIZA, maar ook op andere ministerie­s. Zo heeft het BGA al functionar­issen van het Ministerie van Sport en Jeugdzaken, het Ministerie van Volksgezon­dheid en het Ministerie van Defensie getraind. “Natuurlijk heb je niet al het personeel getraind, maar we hebben getracht om leidinggev­enden van desbetreff­ende ministerie­s op afdelings- en beleidsniv­eaus, alsook de directeure­n en onderdirec­teuren te trainen”, aldus Jahangier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname