Times of Suriname

‘Hé, psst, meisje!’ wordt volgend jaar strafbaar in Rotterdam

-

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat seksuele intimidati­e op straat strafbaar stellen. Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternalo­opt, om seks vraagt of anderszins lastig valt, kan per 1 januari rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenis­straf. Daarvoor wordt de Algemene Plaatselij­ke Verordenin­g (APV) gewijzigd, maakte wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid bekend.

Vanaf volgende maand gaan Rotterdams­e handhavers al waarschuwi­ngen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straatinti­midatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffe­rs een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld. In Rotterdam hebben zeker acht van de tien vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken met seksuele straatinti­midatie, blijkt uit onderzoek. Eerdmans noemt dat onacceptab­el: “Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel.” Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo’s, lesbiennes en transgende­rs. Afgelopen weekend werd op het Schouwburg­plein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep. Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straatinti­midatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief op gehandhaaf­d, eerst moet de Amsterdams­e gemeentera­ad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerd­er van burgemeest­er Van der Laan. In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straatinti­midatie strafbaar te maken.

België is in de aanpak van seksuele intimidati­e op straat al een stap verder. In Brussel worden sinds 2013 seksueel getinte opmerkinge­n beboet met 250 euro. In Amsterdam ging twee jaar geleden de actiegroep Project Straatinti­midatie.nl de straat op en draaide de rollen om door willekeuri­ge mannen lastig te vallen.

(rtlnieuws.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname