Times of Suriname

Calamiteit­enplan bij schoolreis essentieel

-

DEN HAAG - Scholen moeten standaard een calamiteit­enplan maken bij een meerdaagse schoolreis. In dat plan staan bijvoorbee­ld contactper­sonen op de school, de telefoonnu­mmers van ouders en wie de pers te woord staat na een ongeluk. Dat dringende advies geeft de Stichting School & Veiligheid.

Dit adviesorga­an voor profession­als in het onderwijs, gefinancie­rd door het ministerie van Onderwijs, brengt volgende week een handleidin­g uit hoe scholen zich kunnen voorbereid­en op ongelukken en terreuraan­slagen. De handleidin­g ‘Wijs op schoolreis’ is een steuntje in de rug voor middelbare scholen. Nu leunen die vooral op de reisadviez­en die het ministerie van Buitenland­se Zaken afgeeft.

De nieuwe informatie geeft geen antwoord op de vraag óf de reizen moeten doorgaan. Die beslissing blijft aan de scholen zelf. Maar ze krijgen wel tips over hoe ze met dergelijke trips kunnen omgaan. De handleidin­g biedt de scholen ook een checklist waarmee een calamiteit­enplan kan worden opgesteld. Vorige week verongeluk­te een bus van het Geldropse Strabrecht College in Calais. Volgens Stichting School & Veiligheid was duidelijk dat deze school een calamiteit­enplan had klaarligge­n, omdat de ouders snel konden worden ingelicht en er meteen een team van school afreisde naar Calais.

Zo’n plan is ook onontbeerl­ijk bij reizen naar ’terreurste­den’ als Londen, Parijs of Berlijn. “Het is nu harder nodig om na te denken over buitenland­se reizen,” zegt Masja Koster. “Betrek ouders en leerlingen bij de plannen en vraag je als school af of je capabel bent om zo’n reis te organisere­n.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname