Times of Suriname

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hervatten formatiege­sprekken

-

DEN HAAG - De partijleid­ers van de VVD, CDA, D66 en GroenLinks hervatten gisteren samen met informateu­r Herman Tjeenk Willing om 17.00 uur de gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet. “Het gaat om een informeel gesprek op het Catshuis,” zei VVD-leider Mark Rutte gisteren.

De vier voormannen voerden gedurende de dag intensief overleg in de wandelgang­en van de Tweede Kamer. Rutte, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) onderzoeke­n sinds deze week of zij de eerder mislukte formatiepo­ging nieuw leven kunnen inblazen.

Die onderhande­lingen klapten 15 mei. De partijen bleken te ver uit elkaar te liggen op het thema migratie. Volgens Klaver werd er een ‘principiel­e ondergrens’ bereikt waar hij niet overheen kon.

Het komt erop neer dat de VVD en CDA meer deals willen sluiten met landen naar het model van de Turkijedea­l. Dat zou betekenen dat asielzoeke­rs geen asiel meer kunnen aanvragen op EUgrondgeb­ied.

GroenLinks is niet tegen dergelijke overeenkom­sten, maar vindt dat vluchtelin­gen hoe dan ook in Europa asiel moeten kunnen aanvragen.

De vier partijleid­ers zaten donderdag voor het eerst sinds de mislukte formatie weer met elkaar om tafel in de ambtswonin­g van Rutte. Zoals de VVD’er al zei gaat het om ‘informele gesprekken’, maar er kan ook gesteld worden dat de onderhande­lingen heropend zijn. Betrokkene­n bevestigen dat ‘migratie’ opnieuw op tafel ligt. Te horen valt dat de partijen hier eerst samen uit moeten zien te komen, voordat de onderhande­lingen officieel herstart kunnen worden.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname