Times of Suriname

Joey de koalabeer

-

Heel ver hier vandaan, in het oosten van Australie woont Joey, een koalabeer. Ga eerst na waar het oosten, het westen, het noorden en het zuiden is. Het bos waar Joey met zijn moeder woont is zo groot dat hij andere koala’s bijna niet ziet.

Voor Joey is het best wel lastig, geen buurjongen of buurmeisje met wie hij kan spelen; voor jou toch ook als je alleen zou zijn. Maar dat moet de pret niet drukken, koala’s leven altijd zo ver van elkaar. Maar straks is Joey bijna een jaar en dan zal zijn moeder hem alleen moeten achterlate­n. In de dierenwere­ld is dat zo hoor, kinderen. Bij koala’s vooral, en vandaag moet Joey moeder wijzen dat hij zichzelf kan verzorgen.

Maar Joey is een echte beer hoor, hij lijkt op een teddybeer maar is eigenlijk een buideldier. Een buideldier is een dier die een buidel, een huidplooi heeft. Daarin heeft Joey eerst geleefd en nu mag hij zelf aan een tak van de boom vasthouden. Hier eet Joey de bladeren van de boom; omdat de bladeren heel sappig zijn drinkt Joey heel zelden. Daarom de naam koala, deze betekent in de taal van de Aborigines, de eerste menselijke bewoners van Australië, ‘heel weinig drinken’ .

Joey slaapt wel 20 uren per etmaal. Wat een slaapkop denk je. Ja, de koala’s zijn de grootste slapers van het dierenrijk. Maar als hij wakker is gaat Joey hard aan het werk om voedsel te zoeken. Vanavond gaat Joey naar een andere boom verhuizen, maar eerst een bad in het grote meer. Wat zal dat heel koud en fris aanvoelen na een hele dag zon!

(GP)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname