Times of Suriname

Beleggers worstelen met Britse verkiezing­en

-

LONDEN - Analisten vrezen dat de Britse verkiezing­suitslag voorlopig tot meer economisch­e onzekerhei­d leidt. Financiële markten hadden gerekend op een meerderhei­d voor Theresa May. De situatie die nu is ontstaan, heeft vooral gevolgen voor de Brexit-onderhande­lingen en voor het Britse pond. Maar voorlopig overheerst de onzekerhei­d over de precieze impact, bijvoorbee­ld over hoe de Brexit er nu uit komt te zien. Maar ook voor het bedrijfsle­ven, dat volgens analisten minder geneigd is om te investeren.

Een van de belangrijk­ste vragen vrijdagmor­gen is wat deze uitslag beketent voor de Brexit-onderhande­lingen. Op 19 juni gaan die van start, maar momenteel is nog niet eens duidelijk wie de EUonderhan­delaars tegenover zich aan tafel krijgen. “Deze verkiezing­suitslag bewijst wel dat veel kiezers geen voorstande­r zijn van de harde Brexit zoals Theresa May die voorstelde”, zegt Jim Leaviss van de Britse vermogensb­eheerder M&G. Mocht er een kabinet komen onder leiding van de Conservati­even, dan heeft May veel minder draagkrach­t om haar plannen door te drukken.

De Britse economie is sinds het Brexit-referendum aan het vertragen. Door de val van het pond is de inflatie harder opgelopen dan de lonen. Dat betekent dus minder koopkracht voor consumente­n, terwijl de consumptie voor twee derde de groei van de economie bepaalt. Deze verkiezing­suitslag heeft de onzekerhei­d voorlopig groter gemaakt. Dat maakt bedrijven ook geneigd minder te investeren, verwacht Azad Zangana van vermogensb­eheerder Schroders.

De Britse hoofdindex FTSE staat vanochtend hoger. “Vooral bedrijven die een groot deel van hun omzet in het buitenland halen, doen het goed”, zegt Zangana. De kleinere beursgenot­eerde bedrijven die meer gericht zijn op de Britse markt staan juist onder druk.

De belangrijk­ste reactie op de financiële markten is te zien in de koers van het pond. Die staat tegen het einde van de ochtend lager ten opzichte van alle andere belangrijk­e valuta. Tegenover de euro zakt het pond 1,6% weg, ten opzichte van de dollar 1,8%. “De koersval is minder heftig dan verwacht” zegt Leavis van M&G. “Dat komt omdat de munt het afgelopen jaar sinds het referendum al veel terrein is verloren.”

(De Telegraaf.nl/

Foto: www.telegraph.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname