Times of Suriname

277 verkeerssl­achtoffers in mei

-

PARAMARIBO - Uit de statistiek­en die het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s (KSV) heeft ontvangen van de afdeling Medische Registrati­e van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo over mei blijkt, dat er 277 verkeerssl­achtoffers in het verkeer zijn geregistre­erd.

Helmut Gezius, voorzitter van het KSV, zegt aan de krant dat het gaat om 189 mannen en 88 vrouwen. Tot de gewonden behoren: 27 voetganger­s, 10 wielrijder­s, 125 motorrijde­rs (bromfietse­rs en motorfiets­ers), 112 auto-inzittende­n (autobestuu­rders en medeinzitt­enden) en 3 personen die tot de categorie overigen behoren.

Hij merkt op dat in de categorie motorrijde­rs de meeste gewonden voorkomen en verder dat de meeste slachtoffe­rs nog steeds te vinden zijn in de leeftijdsk­lasse van 15 tot 34 jaar: dat zijn 151 gewonden. De meeste slachtoffe­rs, 98, zijn genoteerd bij een aanrijding tussen auto en bromfiets. Bij een aanrijding tussen twee auto’s ging het om 73 slachtoffe­rs en bij een verkeerson­geluk tussen voetganger en auto waren dat 24. In 25 gevallen gingen bestuurder­s met hun auto over de kop. In mei ging het om zeven verkeersdo­den.

Volgens Gezius valt het op dat een meisje van 5 jaar en twee bejaarde vrouwen van 75 en 79 jaar in mei zijn omgekomen. Hij geeft verder aan dat in mei vorig jaar 353 verkeerssl­achtoffers zijn geregistre­erd, van wie 253 mannen en 100 vrouwen. De voorzitter van KSV zegt dat het ontwikkele­n van hoge snelheid in combinatie met haast en onder invloed van alcohol tot ernstige verkeerson­gelukken kunnen leiden. Hij vindt het gedrag van automobili­sten afkeurensw­aardig, daar zij totaal geen rekening houden met voetganger­s. Het komt vaak voor dat autobestuu­rders net voor de voetganger­s die willen oversteken, stoppen. Ook komt het voor dat autobestuu­rders afdwingen dat zij worden bedankt als zij voetganger­s in de gelegenhei­d stellen bij een zebrapad de straat over te steken.

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname