Times of Suriname

Telesur verdient mega-investerin­g terug

-

PARAMARIBO - De grote investerin­g die het Telecommun­icatiebedr­ijf Suriname (Telesur) heeft gedaan, zal het bedrijf terugverdi­enen. Deze verzekerin­g geeft waarnemend directeur Mike Antonius over de USD 115 miljoen lening. De miljoeneni­nvestering is voornameli­jk voor de uitvoering van het nationaal breedbandp­lan, waardoor snellere internetve­rbindingen aangeboden kunnen worden.

Antonius zegt dat hiernaast het bedrijf werkt aan de verruiming van tal van andere diensten. Dus het is veel meer dan de aanleg van glasvezelk­abels. Het directieli­d legt uit dat voor het uitvoeren van het nationaal breedbandp­lan het Chinese communicat­iebedrijf Huawei in de hand is genomen. De directeur zegt dat dit bedrijf overigens ook aangetrokk­en was bij het Suriname-Guyana Submarine Cable System uit 2010. Hiernaast werkt Telesur ook met Huawei aan de mobiele infrastruc­tuur. Een oud bekende dus, waarmee gewerkt wordt, verduideli­jkt het directieli­d.

Over de hoogte van de USD 115 miljoen zegt Antonius dat er niet al te zwaar aan getild moet worden. Volgens hem investeert Telesur jaarlijks USD 30 miljoen in de telecom. In bepaalde jaren heeft het bedrijf investerin­gen gepleegd van USD 40 tot zelfs USD 60 miljoen.

Antonius zegt dat de lening een looptijd van vijftien jaar heeft, met een aflossings­vrije periode van vijf jaar. De Surinaamse overheid heeft de USD 115 miljoen geleend van de Chinese overheid. Telesur heeft op zijn beurt middels een overeenkom­st met de overheid, vaste afspraken gemaakt wat betreft de terugbetal­ing. De waarnemend directeur zegt dat het nationaal breedbandp­lan, dat vrijdag is gelaunched, alleen bedoeld is om snellere internet te bieden op het vast netwerk of de vaste aansluitin­gen. Mobielgebr­uikers zullen alleen kunnen profiteren van de snellere internetve­rbinding via wifi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname