Times of Suriname

Team Nationale Natuurkund­e Olympiade 2017 vastgestel­d

-

PARAMARIBO – Een team van vijf scholieren die in de periode van 16 tot 24 juli Suriname zal vertegenwo­ordigen op de Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade in Jogyakarta, Indonesië, is vastgestel­d. Meer dan 400 scholieren uit 86 andere landen zullen om een medaille strijden in de natuurkund­e. Dit meldt het Comité Natuurkund­e Olympiade Suriname in een persberich­t.

Suriname, dat dit jaar voor de 22e keer meedoet aan de Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade, sleepte in 2014 in Astana, Kazachstan, een bronzen medaille in de wacht. Farchanda Abdoel Wahid, Simran Mokiem en Winay Nandlal van het Miranda Lyceum, Sarfaraz Muradin (Meyer Lyceum) en Netanja Harlianto (Hoogendoor­n Atheneum) vertrekken op 12 juli met twee begeleider­s, Bing Tan en Ignaas Jimidar, via Nederland naar Indonesië. Deze scholieren zijn ook winnaars van de Nationale Natuurkund­e Olympiade. Deze bestond uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretisc­he opgaven en het uitvoeren van een aantal prac ticumopdra­chten.

Aan de eerste olympiader­onde, die plaatsvond op 11 juni 2016, deden 125 vwoleerlin­gen mee. Hieruit werd een selectie gemaakt van 49 leerlingen die doorstroom­den naar de tweede ronde. Deze leerlingen volgden een intensief trainings en selectietr­aject dat werd verzorgd door docenten van de universite­it en andere natuurkund­igen. Op basis van de prestaties in de derde ronde werd vervolgens een groep van acht finalisten geselectee­rd voor de vierde (finale) ronde. Hieruit werden tenslotte de vijf winnaars ge selecteerd.

De Nationale Natuurkund­e Olympiade is een jaarlijks terugkeren­d toernooi dat sedert 1990 in Suriname georganise­erd wordt door het Comité Natuurkund­e Olympiade Suriname (CNOS). De Natuurkund­e Olympiade is een door de Rotary Club Paramaribo geadopteer­d project. De Surinaamse delegatie is gesponsord door het bedrijfsle­ven met name Stichting SEMiF, Rosebel Gold Mines NV, Qualogy, SLM, SOL, Hakrinbank, ILACO, Mitra en Integrated Computer Services.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname