Times of Suriname

Rijksmuseu­m toont opkomst van de fotografie

-

AMSTERDAM - In de expositie New Realities toont het Rijksmuseu­m in Amsterdam vanaf 17 juni de ontwikkeli­ng van de fotografie in de negentiend­e eeuw.

Aan de hand van werk van fotografen als William Henry Fox Talbot, Julia Margaret Cameron, Roger Fenton en Gustave Le Gray krijgen de bezoekers een beeld van de opkomst van dit medium. Ook fotografie van de Nederlands­e schilder George Hendrik Breitner is te zien. De expositie laat in een groot overzicht van zo een driehonder­d foto’s zien hoe fotografen de wereld ontdekten. Maar ook de rol van fotografie in de wetenschap­pelijke wereld, in de eerste reclamecam­pagnes en bij de identifica­tie van misdadiger­s. Foto’s werden bovendien gezien als artistiek medium en de amateurfot­ografie werd steeds populairde­r. Behalve het werk van bekende en minder bekende fotografen, exposeert het museum ook het eerste fotoboek ooit, gemaakt door fotografe Anna Atkins.

Naar aanleiding van de expositie heeft de bekende modefotogr­aaf Mario Testino voor het blad Vogue een kunstbijla­ge gemaakt met foto’s uit New Realities in combinatie met moderne foto’s en zijn eigen werk. Hiermee laat Testino zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. “De geschieden­is kennen is essentieel om de fotografie van nu te begrijpen”, zegt de Peruaanse fotograaf. “Deze tentoonste­lling herinnert me eraan hoe belangrijk het is om terug te kijken.”

Tegelijker­tijd met New Realities openen er nog twee tentoonste­llingen in het Rijksmuseu­m. Zo toont Sea Views een selectie van dertien fotografis­che zeegezicht­en uit de schenking die het museum heeft gekregen van een particulie­re verzamelaa­r. Dit genre is voor het Rijksmuseu­m compleet nieuw. Het gaat om werk van voornameli­jk eigentijds­e internatio­nale fotografen als Viviane Sassen, Chip Hooper, Franco Fontana en Simon van Til.

Daarnaast is vanaf zaterdag Small Wonders te zien, een expositie met zo een zestig minuscule houtsnijwe­rken uit de vroeg-zestiende eeuw.

(Het Parool)

 ??  ?? Het Rijksmuseu­m in Amsterdam. (Foto: Het PR Bureau)
Het Rijksmuseu­m in Amsterdam. (Foto: Het PR Bureau)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname