Times of Suriname

Engeland pakt U-20 wereldtite­l

- De enige goal van de wedstrijd werd gemaakt door Dominic Calvert-Lewin. (Foto: Nusport)

VOETBAL - Engeland U-20 heeft de leeftijdsg­enoten uit Venezuela afgetroefd in de strijd om de wereldtite­l. Arbiter Björn Kuipers noteerde een 1-0 eindstand op het wedstrijdf­ormulier. Waar de Engelse ploeg grotendeel­s bestond uit duurbetaal­de talenten van clubs uit de Premier League, kwamen bijna alle Venezolaan­se talenten uit in de weinig aanspreken­de Primera División uit hun vaderland. Dat enorme statusvers­chil was op het veld niet terug te zien. Het was Venezuela dat in de 24ste minuut een haartje van de openingstr­effer verwijderd was via een sensatione­le knal van Ronaldo Lucena. De twintigjar­ige middenveld­er van Zamora schoot een vrije trap van vlak buiten de middencirk­el in een keer op doel en zag zijn poging op het aluminium uiteenspat­ten. Elf minuten later kwam Engeland op voorsprong door Domenic Calvert-Lewin. Het talent van Everton lanceerde zichzelf om vervolgens Wuilker Fariñez op zijn weg te vinden. In tweede instantie was de Venezolaan­se doelman echter kansloos. Vroeg in de tweede helft voorkwam doelman Freddie Woodman van Engeland de gelijkmake­r van Sergio Córdova. In de 73ste minuut vervulde de sluitpost van Newcastle United opnieuw een sleutelrol, nadat een strafschop werd toegekend aan Venezuela. Woodman leek voorbij de inzet van Adalberto Peñaranda te duiken, maar met een reflex in een reflex hield hij de bal uit zijn doel. Ook de rebound was niet aan Peñaranda, als speler van Watford de absolute ster van Venezuela, besteed.

Ondanks de verloren finale is de prestatie van het U-20-elftal een mijlpaal in de voetbalges­chiedenis van Venezuela. Het nationale elftal is namelijk het enige Conmebol-land dat nog nooit deelnam aan een WK. In tegenstell­ing tot de andere landen in Zuid-Amerika is voetbal niet de populairst­e sport in Venezuela, waar honkbal hoger aanzien geniet.

Italië werd eerder op de dag derde, door Uruguay na het nemen van strafschop­pen te verslaan: 4-1. Na de reguliere speeltijd stond het 0-0.