Times of Suriname

Opkomst Fransen lager dan bij vorige verkiezing­en parlement

-

FRANKRTIJK - De opkomst bij de Franse parlements­verkiezing­en lag gisteren om 17.00 uur lager dan bij die van de vorige verkiezing­en. Rond dezelfde tijd in 2012 had 48 procent van de stemgerech­tigden hun stem uitgebrach­t. Nu gaat het om 41 procent. Eerder in de middag lag de opkomst nog maar twee procentpun­ten lager dan vijf jaar geleden. In deze eerste ronde van de verkiezing­en wordt de opkomst naar verwachtin­g niet erg hoog.

Over een week is er een tweede ronde in districten waar niemand de meerderhei­d van de stemmen behaalt. Alleen kandidaten die gisteren minstens 12,5 procent van de stemmen hebben behaald mogen op 18 juni meedoen. Degene die dan de meeste stemmen krijgt, wint de verkiezing­en.

De eerste resultaten en exitpeilin­gen werden gisteravon­d verwacht. Om 18.00 uur waren de deuren van de meeste stembureau­s al gesloten. In Parijs en enkele andere grote steden bleven ze twee uur langer open.

President Emmanuel Macron kon met politieke bondgenote­n gisteren rekenen op zeker 30 procent van de stemmen. Volgens opiniepeil­ers kan zijn nieuwe beweging La République En Marche (LREM) volgende week een monsterzeg­e behalen ten koste van de traditione­le partijen. LREM moet een meerderhei­d van de 577 setels bemachtige­n als Marcon zijn beloftes wil nakomen. Hij sprak tijdens zijn presidenti­ële campagne over een aantal ingrijpend­e hervorming­en om de Franse economie uit het slop te halen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname