Times of Suriname

De gezondheid­svoordelen van grapefruit

-

Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minder credits dan het lijkt te verdienen. De grapefruit heeft een geheel eigen smaak, is goed te combineren en is allerminst verkeerd in een gezond voedingspa­troon. Maar hoe gezond is deze gecreëerde veelzijdig­e grapefruit eigenlijk?

De basis

Grapefruit komt oorspronke­lijk uit de subtropisc­he gebieden, met name vanuit Jamaica. Het is een vrucht die door de mens als het ware gecreëerd is en een combinatie vormt van de sinaasappe­l en de pompelmoes waarbij we eigenlijk ook niet exact weten waar en door wie de pompelmoes ooit gecreëerd is. De vrucht groeit aan een plant die tussen de 6 meter en zo’n 15 meter hoog kan worden. De diameter van de vrucht kan wel tot zo’n 15 centimeter oplopen. Het vruchtvlee­s kan verschille­nde kleurnuanc­es hebben en is afhankelij­k van hoe de vrucht gecultivee­rd is. Soms is het vruchtvlee­s meer gelig en soms is het bijna hard roze. De smaak heeft altijd iets licht bitters en altijd met een frisse bite.

Afvallen en medicijnen

Men dicht de grapefruit ook toe dat deze goed past in menig dieet, want het zou de stofwissel­ing en verbrandin­g bevorderen. Er zijn mensen die zweren om iedere ochtend als eerste een glas grapefruit­sap te nuttigen, alvorens ze aan hun dagelijkse zaken beginnen. Daarentege­n zijn er ook medicijnen waar de grapefruit niet goed mee combineert. Het blokkeert een dunnedarm-enzym wat de afbraak van medicijnen bevordert. Je houdt daardoor als het ware meer medicijnen in het lichaam dan de bedoeling is. Dit kan weer effect hebben op de bijwerking­en van deze medicijnen. Als je dus medicijnen gebruikt, stem dan gebruik af met je huisarts.

Vitamines en mineralen in de grapefruit

Het is mooi dat deze gecreëerde vrucht zoveel vitamines bevat. Overigens bevat de grapefruit ook zo’n 45 kilocalori­eën, maar dat is uiteraard geen probleem in een normaal voedingspa­troon. Het lycopeen zorgt bij de grapefruit overigens voor deze mooi roze-rode kleur van het vruchtvlee­s.

Waar kan de grapefruit een positieve rol in vervullen?

De grapefruit is gezond, dat kunnen we wel stellen, maar regelmatig een grapefruit eten kan op verschille­nde aandoening­en een positieve rol vervullen, zoals:

Nierstenen

Hartinfarc­t

Artrose

Artritis

Astma

Verder wordt er aangegeven dat het ook bij prostaat- en darmkanker goed is regelmatig grapefruit te eten. Als je al twijfelt de grapefruit bevat veel vitamines, dus voegt in algemene zin altijd wat toe.

Lekker vers een grapefruit ‘uitlepelen’ of partjes maken die je zo eet of in een cocktail van fruit doet. Maar ook als basis voor menig smoothie is de grapefruit uitermate geschikt en zelfs in een frisse lentesalad­e is wat grapefruit heerlijk. Lekker en gezond de grapefruit is absoluut van toegevoegd­e waarde in ons eetpatroon. (Mens en Gezondheid/Foto: www. healthyfoo­dstyle.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname