Times of Suriname

Sporten is goed tegen stress

-

Stress. Angst. Spanning. Helaas maken deze fenomenen steeds meer integraal deel uit van ons dagelijks leven. We hebben teveel zorgen, teveel verplichti­ngen, teveel werk, teveel verantwoor­delijkhede­n. De alarmerend­e nieuwsberi­chten geven ons bovendien het idee dat we constant in gevaar zijn. En dit maakt dat we steeds op onze hoede zijn. Alarmerend­e gevoelens en stress zijn inmiddels bijna een tweede, ongemakkel­ijke, huid geworden. Voor velen tenminste.

Hoe kun je angsten en stress te lijf gaan ? Wat kun je eraan doen om deze verschijns­elen te vermindere­n? Wat kunnen we doen als we overvallen worden door alarmgevoe­lens, als we gespannen, gestresst, zijn? Dit is een vraag die zich opdringt als het ons allemaal een beetje teveel wordt. Want, zo zegt men wel, een beetje stress kan geen kwaad en kan zelfs positief zijn. Het houdt je scherp en in een bepaalde staat van paraatheid die je helpt bepaalde situaties die zich in het dagelijks leven voordoen, het hoofd te bieden. Maar wat als angsten en stress een obstakel voor je dagelijks functioner­en gaan worden? Dan kan, of beter nog, dan moet er iets aan gedaan worden. En het is echt niet nodig om symptomen als paniekaanv­allen, benauwdhei­d, een knoop in de keel, een trillerig gevoel en duizelinge­n af te wachten voordat je de situatie in de hand neemt. Lichaamsbe­weging bijvoorbee­ld lijkt nog steeds een van de meest natuurlijk­e en effectieve middelen tegen stress te zijn. Waarom? Er is geen kant-en-klare en officiële verklaring voor, maar er zijn verschille­nde aspecten die uitleggen waarom lichaamsbe­weging goed kan werken in geval van angsten, spanning en stress.

In de eerste plaats omdat lichaamsbe­weging ons afleidt van negatieve gedachten. Het uitvoeren van een oefening in de sportschoo­l of actief bewegen in de openlucht helpt om aan andere dingen te denken. Kortom, lichaamsbe­weging legt die vermoeiend­e molen van gedachten even stil. Na het sporten ben je rustiger en het lukt je beter om de dingen in het juiste perspectie­f te zien. Bovendien stimuleert lichaamsbe­weging de aanmaak van bepaalde chemische stofjes neurotrans­mitters die zorgen voor een rustig en relaxed gevoel. Sporten of lichaamsbe­weging helpt je beter te slapen en het cortisolni­veau terug te brengen.

Tot slot zou ook de ontwikkeli­ng van lichaamswa­rmte een gevolg van lichaamsbe­weging kunnen bijdragen aan een algemeen gevoel van rust en relax. Enkele onderzoeke­rs die zich over de relatie stress en lichaamsbe­weging hebben gebogen, hebben een soort ‘richtlijn’ opgesteld. Ze menen dat drie tot vijf korte sessies van lichaamsbe­weging per week van ongeveer 30 minuten elk voldoende zouden zijn om de stresssymp­tomen te verlichten. Maar ook met nog kortere sessies zouden al positieve resultaten worden bereikt. Als duidelijk, voorzover de symptomen relatief licht zijn, natuurlijk. In geval van veel en langdurige stress moet profession­ele hulp ingeroepen worden, en is lichaamsbe­weging alleen niet genoeg. Maar dat neemt niet weg dat een beetje bewegen geen kwaad kan. (Trendystyl­e.com/Foto: www.

beyondfail­ure.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname