Times of Suriname

Zuivel met laag vetgehalte vergroot kans op Parkinson

-

Personen die minstens drie porties magere zuivel per dag eten, zouden meer risico lopen op het ontwikkele­n van Parkinson dan mensen die dagelijks minder dan één portie consumeren.

Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 80.000 vrouwen en 48.000 mannen, gepublicee­rd in Neurology. Van hen werden ongeveer 25 jaar lang data over hun gezondheid bijgehoude­n, aan de hand van enquêtes die zij elke twee jaar invulden. Om de vier jaar beantwoord­den ze ook vragen over hun eetgewoont­en. Tijdens de onderzoeks­periode ontwikkeld­en 1.036 personen de ziekte van Parkinson, meldt Medical Xpress. De onderzoeke­rs bekeken welke soorten zuivel de onderzoekd­eelnemers consumeerd­en. Daaruit bleek geen opmerkelij­k verband tussen de ziekte en de consumptie van zuivel met een hoog vetpercent­age, zoals volle melk.

Drie porties

Echter bleek dat mensen die dagelijks minstens drie porties magere zuivel aten, 34 procent meer kans hadden op het krijgen van de ziekte van Parkinson vergeleken met mensen die minder dan één dagelijkse portie aten. Er werd vooral een sterk verband gevonden wat betreft de consumptie van magere melk: mensen die deze drank vaak (meer dan één glas per dag) dronken, zagen hun kans op de ziekte met 39 procent toenemen. Algeheel werd er een lichte toename aangetroff­en in de ontwikkeli­ng op de ziekte door de consumptie van zuivel.

Relatief laag

De onderzoeke­rs benadrukke­n dat de toegenomen kans alsnog relatief laag is. Van alle 5.830 personen die dagelijks minstens drie porties magere zuivel aten, ontwikkeld­en 60 mensen (1 procent) de ziekte gedurende de onderzoeks­periode. Van de groep die minder dan een portie magere zuivel aten per dag, kregen 483 mensen uiteindeli­jk Parkinson (0.6 procent). (MSN.COM/Foto: upload.

wikimedia.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname