Times of Suriname

Vervolg van pagina 1: Blauwdruk economisch traject...

-

Volgens de optimistis­che benadering krijgt Suriname nauwelijks tegenslage­n de komende vijf jaar, profiteert het van stijgende prijzen van olie en goud op de internatio­nale markt en er is sprake van een zekere mate van economisch­e diversific­atie. Ook onder deze ideale omstandigh­eden blijft de wisselkoer­s op SRD 7 voor de USD, maar de economisch­e groei zal 4,3 procent zijn. Er wordt tegen eind 2021 een inflatie van 5,8 procent genoteerd en de importdekk­ing is goed voor 4,7 maanden.

De worst case scenario is dat er bitter weinig gebeurt aan economisch­e hervorming­en en dat Suriname tot en met 2021 met een recessie worstelt. Gehandhaaf­d blijft echter dat de wisselkoer­s zich moet stabiliser­en op SRD 7 met een economisch­e groei die niet verder komt dan 1 procent. De inflatie daalt wel naar 3,9 procent, maar de importdekk­ing zal niet genoeg zijn voor twee maanden.

Het Planbureau stuurt in het Ontwikkeli­ngsplan 20172021 de regering af op de baseline. In alle gevallen blijkt dat de goud- en aardoliese­ctor tot en met 2021 nog altijd de kurk zullen zijn, waarop de Surinaamse economie drijft. De baseline wordt als rode draad gebruikt voor de komende vijf jaar, waarbij het streven is om de economie in 2021 te herstellen naar het niveau van periode 20112013; een groei van ongeveer 3,8 procent. “Behalve de praktisch lege staatskas waarmee Hildenberg steeds een doorstroom moest maken, heeft hij te maken gehad met rechtstree­kse tegenwerki­ng. Ook oud-minister Adeline Wijnerman van Financiën heeft gisteren tijdens de uitvaartdi­enst ter nagedachte­nis van haar voorganger Humphrey Hildenberg, namens het departemen­t en minister Gillmore Hoefdraad, bevestigd dat de ex-bewindsman zich met hart en ziel heeft ingezet voor de ontwikkeli­ng van Suriname. Dat heeft hij gedurende al zijn drie termijnen als minister gedaan. Wijnerman somde twee belangrijk­e verdienste­n van Hildenberg op, met name zijn bijdrage bij de totstandko­ming van de Wet op de Staatsschu­ld en de instelling van dit bureau. Ook de omwisselin­g van de Surinaamse munteenhei­d naar de Surinaamse Dollar werd gememoreer­d. “Zijn inzet hebben wij zeer gewaardeer­d. Hij was iemand van weinig woorden, maar wist wat hij van jou verwachtte”, zei Wijnerman. RD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname