Times of Suriname

Wall Street beweegt richting lagere opening

-

NEW YORK - De Amerikaans­e beurzen stevenden gisteren af op een lagere opening. Futures op de toonaangev­ende S&P 500 index noteerden ruim een halfuur voor de openingsbe­l tot 0,2 procent in het rood. Marktanali­st Konstantin­os Anthis van ADS Securities spreekt van een drukke handelswee­k, waarbij de beleidsver­gadering van de Federal Reserve en het daarop volgend rentebeslu­it het belangrijk­ste evenement is, “aangezien dit de vooruitzic­hten voor de dollar zal bepalen, afhankelij­k van of de Amerikaans­e centrale bank de rente verhoogt,” aldus Anthis. “De markten lijken te verwachten dat de Fed de rente zal verhogen, maar de economisch­e ramingen en dot plot zijn net zo belangrijk,” voegde hij toe. In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van 0,8 procent voor de breed samengeste­lde STOXX Europe 600 index. De grote onzekerhei­d omtrent de positie van de Britse premier Theresa May drukt in Europa op het sentiment. Daarnaast kan Frankrijk rekenen op de aandacht van beleggers, nadat La République en Marche van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron zondag de eerste ronde van de parlementa­ire verkiezing­en won, waarmee de nieuwe Franse president zich gunstig heeft geposition­eerd voor een overweldig­ende meerderhei­d bij de tweede ronde van de verkiezing­en volgende week.

De Aziatische beurzen noteerden gisterocht­end op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,5 procent tot 19.908,58 punten. De Amerikaans­e macro-economisch agenda van maandag is leeg.

Olie noteerde maandag in het groen. Een juli-future West Texas Intermedia­te steeg 1,6 procent tot 46,55 dollar, terwijl een augustusfu­ture Brent 1,7 procent duurder werd op 48,98 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1226. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1206 en bij het sluiten van de Amerikaans­e beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1195 op de borden.

Techfondse­n stonden voorbeurs onder druk, waarmee de neerwaarts­e trend van vrijdag wordt voorgezet, na een waarschuwi­ng van Goldman Sachs dat zwaargewic­hten als Apple, Facebook en Microsoft zijn overgewaar­deerd. Facebook daalde 1,2 procent, Amazon. com verloor 1,1 procent en Apple noteerde 2,0 procent lager. Microsoft noteerde 1,6 procent lager en Alphabet verloor 0,9 procent. Netflix daalde 1,7 procent, nadat de online videodiens­t een meerjarige samenwerki­ngsovereen­komst tekende met de Franse kabelaar Altice. Dankzij de samenwerki­ng wordt de content van Netflix beschikbaa­r voor klanten van Altice in Frankrijk, Portugal, Israël en de Dominicaan­se Republiek. GE steeg 3,4 procent, nadat CEO Jeff Immelt zijn vertrek aankondigd­e. John Flannery, nu nog president en CEO van GE Healthcare, wordt per 1 augustus de nieuwe CEO van de groep.

De toonaangev­ende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 2.431,77 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het groen op 21.271,97 punten en technologi­ebeurs Nasdaq daalde 1,8 procent tot 6.207,92 punten.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname