Times of Suriname

Onderhande­lingen over Brexit starten definitief volgende week

-

GROOT BRITTANIE - De Britse minister die verantwoor­delijk is voor de Brexit, David Davis, heeft maandag gezegd dat de onderhande­lingen met de EU over uittreding volgende week definitief doorgaan. Wel kunnen de gesprekken mogelijk later starten dan op 19 juni.

Het mogelijke uitstel is het gevolg van het feit dat een regering de beleidspla­nnen in diezelfde week ook voor moet leggen aan het nieuwe parlement. Een Britse ambtenaar zou deze boodschap inmiddels overgebrac­ht hebben in Brussel.

Davis zegt verder dat het van groot belang is om de onderhande­lingen ook zonder akkoord te kunnen stoppen. “Als je onderhande­lt zonder de mogelijkhe­id om weg te lopen, dan zijn het slechte onderhande­lingen”.

Wel benadrukt Davis dat hij verwacht dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord zullen bereiken over de voorwaarde­n waaronder de Britten de EU kunnen verlaten. Als dit onverhoopt misgaat heeft het land een noodplan klaarligge­n dat er voor moet zorgen dat een Brexit toch kan verlopen in het belang van de Britten. Het is echter onduidelij­k wat er in dit noodplan opgenomen is. De Brexit-minister Davis heeft verder gezegd dat Europese staatsburg­ers zich geen zorgen hoeven te maken over hun rechten. De minister stelt dat het Verenigd Koninkrijk er alles aan doet om eventuele vragen over reizen en verblijf zo snel mogelijk weg te nemen.

“Er zijn mensen die zich afvragen of ze in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven en er zijn mensen in Spanje die zich afvragen of ze terug kunnen keren naar het Verenigd Koninkrijk. Die zorgen zijn onnodig”, aldus Davis. De leider van de DUP, de partij die met de Conservati­even praat over het verlenen van gedoogsteu­n voor een nieuwe regering, heeft gezegd dat de Brexit ook voor hen van groot belang is.

Volgens DUP-leider Arlene Foster wordt er gekeken hoe de “Britse Unie het beste versterkt kan worden.” Ze zegt ook hard te werken aan goede regelingen voor NoordIerla­nd na de Brexit.

Hoge ambtenaren van de Britse premier May hebben maandag gezegd dat de toegang van de Britten tot de Europese interne markt waarschijn­lijk niet op tafel ligt tijdens de komende gesprekken. Volgens bronnen binnen de Conservati­even zou May onvoldoend­e steun hebben om deze gesprekken te voeren na het verliezen van de meerderhei­d in het Britse Lagerhuis. Ook is nog onduidelij­k of er gesproken zal worden over thema’s als immigratie. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname