Times of Suriname

Begrotings­behandelin­g begint met kritische kanttekeni­ngen

-

PARAMARIBO - De regering zal ophelderin­g moeten geven over het uitgangspu­nt van een wisselkoer­s van SRD 7 voor de Amerikaans­e dollar waarmee gewerkt wordt in het Ontwikkeli­ngsplan 20172021 (OP). Wanneer het gaat om de totale schuldrati­o van de Staat, wordt in het plan echter een koers van SRD 7,47 gehanteerd. Hierdoor komt de schuld op 66,3 procent van het bruto binnenland­s product. Patrick Kensenhuis, voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s voor het Ontwikkeli­ngsplan en de Ontwerpsta­atsbegroti­ng, heeft gisteren in De Nationale Assemblee vragen hierover gesteld.

Hij plaatste ook de opmerking dat de wisselkoer­s momenteel rond SRD 7,6 ligt. “Regering, ik vraag uw aandacht om een bepaald bedrag voor de consistent­ie als wisselkoer­s in dat plan te gebruiken. Want zoals de verschille­nde bedragen van de wisselkoer­s zijn aangegeven in dit plan, is het vatbaar voor meerdere interpreta­ties”, zegt Kensenhuis die de spits afbeet tijdens de OP/Begrotings­behandelin­g. In het OP zijn 49 ontwikkeli­ngsgebiede­n opgenomen, waarvan een SWOT-analyse is gemaakt. Kensenhuis legde vooral de nadruk op de producties­ector in de milieubesc­herming, die volgens hem meer inspanning en investerin­gen vereist. Het valt hem op dat in het OP te weinig aandacht is besteed aan de productie, met name wat betreft het lokale ondernemer­schap. “Ik vraag aan de regering de nodige aandacht voor de lokale productie en die ook eventueel in dit plan op te nemen. Regering werkt u aan een technische en een beroepsopl­eiding om mensen die daartoe behoefte hebben, op te leiden tot landbouwde­skundigen om zodoende de producties­ector te verbeteren dan wel te versterken”, stelt Kensenhuis voor aan de regering.

Wat het milieu betreft, is er volgens de commissiev­oorzitter veel aandacht besteed aan de potentie van milieubeho­ud ten behoeve van economisch­e voordelen, maar onvoldoend­e aandacht aan milieubesc­herming ten behoeve van de volksgezon­dheid. “Terwijl we het milieu nuttig gebruiken, zal er ook gewerkt moeten worden aan de aanpak van milieuverv­uiling, anders is het dweilen met een de kraan open.” PARAMARIBO Parlementa­riër Edward Belfort (ABOP) heeft de strijdende partijen bij het Korps Politie Suriname (KPS) opgeroepen om de strijdbijl te begraven. “Zet uw vuile was niet buiten”, waarschuwt de gewezen minister van Justitie en Politie de leiding van de Surinaamse Politiebon­d (SPB) en de intussen geproclame­erde officiersc­lub van de politie. Op de officieren, die weigeren het huidige bondsbestu­ur te erkennen, doet hij een beroep om het pad van confrontat­ie en tegenwerki­ng te verlaten.

Een “uitgelekte” psychologi­sche test van huidig SPBvoorzit­ter Raoul Helling heeft voor opschuddin­g gezorgd. Dit document, dat volgens Helling vervalst is, zou bewust door een groep officieren onder leiding van gewezen voorzitter Robby Ramjiawan de wereld in zijn geholpen. Daartegen heeft hij juridische stappen in voorbereid­ing. Ramjiawan heeft alle beschuldig­ingen ontkracht en zal ook juridische stappen tegen Helling ondernemen. Belfort is 18 jaren bij het politiekor­ps betrokken geweest bij opleidinge­n en trainingen van politieage­nten. Hij zegt over informatie te beschikken die ook lasterend kan zijn voor de partij die getracht heeft Helling in diskrediet te brengen. Vandaar dat hij partijen oproept tot harmonie. Het geschil werkt door in de garantie van de orde en rust in de samenlevin­g. Wat de officieren betreft zegt Belfort, dat zij moeite hebben met het overdragen aan jongeren ondanks dat zij academisch opgeleid zijn.

Voor hen worden steeds barrières opgeworpen om te mogen trekken aan het bondsgebeu­ren bij de politie. “Zij moesten een opleiding van twee jaren volgen”, merkt Belfort op. Nadat ook aan die eis is voldaan en middels eerlijke verkiezing­en het bestuur Helling de verkiezing­en won, merkt hij op dat hen het functioner­en moeilijk wordt gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname