Times of Suriname

OGV en Stichting 8 december…

-

De organisati­es brengen in herinnerin­g dat onder leiding van de hoofdverda­chte, direct na de moorden, elke uiting van rouw van de 8 decemberna­bestaanden met militaire intimidati­e de kop is ingedrukt. Zelfs de teraardebe­stelling van de slachtoffe­rs heeft op een door militairen gedirigeer­de wijze moeten plaatsvind­en.

Tot de dag van vandaag worden de herdenking­sbijeenkom­sten van de 8 decemberna­bestaanden door aanhangers van de hoofdverda­chte elk jaar weer bestempeld als een huichelach­tige jammerklac­ht, die slechts bedoeld zou zijn als een politieke aanval op de hoofdverda­chte. Nu veel erop wijst dat de berechting van de hoofdverda­chte toch voortgang zal vinden, wordt er meer dan 30 jaar na dato een nationale rouw georganise­erd, waarbij de 8 decemberho­ofdverdach­te het woord zal voeren en waarvoor de 8 decemberna­bestaanden zijn uitgenodig­d.

De organisati­es zien het als een uiting van respectloo­s omgaan met de gevoelens van de 8 decemberna­bestaanden, om te verwachten dat zij tezamen met de hoofdverda­chte, zullen rouwen om het verlies van hun geliefden. De organisati­es wensen niet te dwepen met het leed van nabestaand­en van politieke moorden en oorlogsmis­daden in Suriname en distantiër­en zich dan ook uitdrukkel­ijk van de georganise­erde dag van nationale rouw op 29 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname