Times of Suriname

Rusland mag weer zelf dopingcont­roles uitvoeren

-

SPORT - Rusland mag weer zelf atleten gaan controlere­n op doping. Antidoping­agentschap WADA heeft gisteren gezegd het land deze bevoegdhei­d terug te geven. Er zijn wel strikte voorwaarde­n aan verbonden. Zo moet de betreffend­e Russische instantie (Rusada) werken onder toezicht van door het WADA aangewezen internatio­nale experts en het Britse anti-dopingagen­tschap. Om de werkzaamhe­den uit te voeren zijn Russische controleur­s speciaal opgeleid door de buitenland­se instanties. “Hoewel er nog veel moet gebeuren, ziet het WADA deze mijlpaal als sleutel richting naleving van de regels”, zegt WADA-voorzitter Craig Reedie.

“De hervatting van het testen is een belangrijk­e stap vooruit in de wederopbou­w van antidoping in Rusland. We raden de Russen aan om hun werk vol te houden in het belang van schone atleten wereldwijd.”

In 2015 ontnam het WADA de Russen de bevoegdhei­d om controles uit te voeren, als gevolg van een groot dopingscha­ndaal in het land De onafhankel­ijke onderzoeke­r Richard McLaren presenteer­de vorig jaar twee rapporten over een uitgebreid door de Russische staat gestuurd dopingsyst­eem.

Volgens de bevindinge­n van de Canadees, die werkte in opdracht van het WADA, maakten meer dan duizend Russische sporters tussen 2011 en 2015 gebruik van het dopingprog­ramma waarbij positieve tests gemanipule­erd werden. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname