Times of Suriname

Merkel niet langer tegen homohuweli­jk

-

DUITSLAND - De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft de deur opengezet voor het homohuweli­jk in haar land. Op een bijeenkoms­t in Berlijn liet de CDUleider blijken niet meer tegen een vrije stemming in de Bondsdag over de kwestie te zijn. Merkels coalitiepa­rtner SPD wil nu een stemming daarover afdwingen, zo liet partijleid­er Martin Schulz gisteren weten.

Een ruime meerderhei­d in het Duitse parlement zal bij het wegvallen van de fractiedis­cipline voor het homohuweli­jk stemmen, zo is de verwachtin­g. Of het nog deze week tot een stemming komt, voordat de Bondsdag met reces gaat, is niet duidelijk. Als de fractie van CDU en de Beierse zusterpart­ij CSU niet meewerken, wil de SPD zich dinsdagmid­dag beraden op verdere stappen, zei Schulz.

Van de partijen in de Bondsdag was alleen de CDU/CSU-fractie nog tegen het openstelle­n van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht. Merkel noemde het op een bijeenkoms­t van een Duits vrouwentij­dschrift jammer dat over het homohuweli­jk standpunte­n worden ingenomen op congressen van politieke partijen, en sprak van een “zeer individuel­e kwestie.” Ze ziet liever een discussie die “in de richting van een gewetenskw­estie” gaat voor individuel­e parlementa­riërs.

Duitsland kent sinds 2001 een geregistre­erd partnersch­ap. Anders dan in Nederland staat dit alleen open voor koppels van gelijk geslacht. Het verschil met het huwelijk zit hem onder meer in het recht om kinderen te adopteren. (De Telegraaf/Foto: de Volkskrant.nl)

 ??  ?? Een gay parade in Berlijn.
Een gay parade in Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname