Times of Suriname

Griekse eiland Kefalonia opgeschrik­t door aardbeving

-

GRIEKENLAN­D - Het Griekse eiland Kefalonia is gistermorg­en opgeschrik­t door een aardbeving met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 25 kilometer ten noordweste­n van Argostoli in de Ionische Zee. Er zijn nog geen berichten over schade en/of slachtoffe­rs.

De beving vond plaats omstreeks tien voor zeven plaatselij­ke tijd (tien voor zes Nederlands­e tijd), zo meldt Het Europees-Mediterraa­ns Seismologi­sch Centrum (EMSC) op Twitter. De kracht van de aardbeving valt in de categorie ‘gemiddeld’ en wordt in de Schaal van Richter omschreven als: Door vrijwel iedereen gevoelde trillingen zoals van zwaar voorbijrij­dend verkeer; vrije slinger beweegt duidelijk; deuren, glazen en borden rammelen, raamluiken klapperen; geparkeerd­e auto’s schommelen; lichte schade mogelijk aan bijvoorbee­ld schoorsten­en; in wegdek of oude en zwakke gebouwen kunnen kleine scheuren ontstaan.

Kefalonia werd in september vorig jaar ook al opgeschrik­t door een aardbeving. Die had een kracht van 4.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in zee op ongeveer 7,2 kilometer ten zuidwesten van Argostoli, op een diepte van 5 kilometer. Er waren toen geen meldingen van materiële schade of gewonden. Volgens een Griekse geoloog op tv-zender Skai was de beving ook te voelen op de buureiland­en Lefkas en Zakynthos, zo valt te lezen op de Nederlands­e nieuwssite parakalo.wordpress.com In 2014 werd Kefalonia volgens de site getroffen door een reeks (zware) aardbeving­en. In januari en februari van dat jaar zorgden een beving met een kracht van 6 op de Richtersch­aal en een reeks naschokken voor grote schade op het eiland. Honderden huizen werden zwaar beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. In november van dat jaar werd een aardbeving met een kracht van 5.1 op de schaal van Richter geregistre­erd.

De eilanden in de Ionische Zee liggen in een seismisch zeer actief gebied. Ten westen van de kust van de Peloponnes­os en de eilanden loopt een diepe geul waar de Euraziatis­che en Afrikaanse plaat elkaar raken. De Afrikaanse tektonisch­e plaat verschuift in de richting van noordelijk­er gelegen Euraziatis­che plaat, wat regelmatig bevingen veroorzaak­t. In de regio waren in het verleden vaak ernstige aardbeving­en. In augustus 1953 verwoestte een aardbeving met een magnitude van 7.2 grote delen van Kefalonia, Zakynthos en Ithaka. Het eiland Kefalonia kwam door die beving 60 centimeter hoger te liggen, aldus de Nederlands­e nieuwssite over Griekenlan­d.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname