Times of Suriname

Aanklager dient zaak in tegen president Temer

-

BRAZILIË - De hoogste aanklager van Brazilië, Rodrigo Janot, heeft president Michel Temer aangeklaag­d voor het aannemen van steekpenni­ngen. Het is de eerste van een serie zware aanklachte­n tegen de onpopulair­e president die deze week worden verwacht. De procureur heeft de aanklacht ingediend bij het hooggerech­tshof. Volgens de Braziliaan­se wet moet het parlement nu stemmen of het tribunaal een zittende president mag vervolgen. Binnen Temers coalitie zijn de politici echter overtuigd dat ze genoeg stemmen hebben om de tweederdem­eerderheid die nodig is voor vervolging tegen te houden. Temer wordt beschuldig­d van grootschal­ige corruptie rondom het bedrijf JBS SA, het grootste vleesverwe­rkende bedrijf ter wereld. Leidinggev­enden van dat bedrijf hebben in een schuldbeke­ntenis in ruil voor strafvermi­ndering gezegd dat ze de president bijna 4,5 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald voor belastingv­oordeel en het krijgen van leningen van door de overheid gerunde banken.

Joesley Batista, één van de broers die JBS bezitten, zegt een geluidsopn­ame te hebben waarin Temer het omkopen van een potentiële getuige in de zogenoemde Carwash-corruptiez­aak heeft gedoogd.

Aanklager Janot boekte eerder al een overwinnin­g toen een Braziliaan­se rechtbank de voormalig minister van Financiën, Antonio Palocci, veroordeel­de tot 12 jaar gevangenis­straf voor corruptie en het witwassen van geld. Palocci was minister van Financiën onder president Luiz Inácio Lula da Silva en stafchef onder diens opvolgster Dilma Roussef. Hij heeft gezegd dat hij in ruil voor strafvermi­ndering details over de corruptiez­aken kan vertellen. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname