Times of Suriname

22 miljoen Amerikanen verliezen zorgverzek­ering bij Trumpcare

-

VS - Als de nieuwe zorgwet van de Republikei­nse partij wordt ingevoerd, verliezen 22 miljoen Amerikanen hun zorgverzek­ering. Dat heeft de Rekenkamer van het Amerikaans­e congres gemeld.

In 2026 zouden er in totaal 49 miljoen Amerikanen zijn zonder zorgverzek­ering, aldus het CBO. Met de huidige zorgwet, Obamacare, gaat het maar om de helft van dat aantal.

De nieuwe wet zou tienduizen­den Amerikanen per jaar het leven kunnen gaan kosten, die niet meer de zorg kunnen betalen die ze wel nodig hebben.

Obamacare is een door president Barack Obama fel bevochten hervorming van het Amerikaans­e zorgstelse­l. De wet verplicht iedere Amerikaan een zorgverzek­ering af te sluiten. Daarnaast mogen verzekeraa­rs geen hogere premies rekenen aan mensen die al ziek zijn.

Veel Republikei­nen zien de wet als ongewenste overheidsb­emoeienis. Daarom was het afschaffen van Obamacare een van de belangrijk­ste beloftes van Donald Trump tijdens zijn verkiezing­scampagne.

Het zou de tweede maal zijn dat Trump probeert een nieuwe zorgwet door het congres te krijgen. In maart deed hij al een poging, maar hij trok het voorstel terug toen bleek dat er geen meerderhei­d was in het Huis van Afgevaardi­gden. Het Huis stemde vorige week in met een aangepaste versie van ‘Trumpcare.’ In het alternatie­ve zorgplan van de regering-Trump worden onder andere de belastings­ubsidies afgeschaft die onder Obamacare werden verleend op basis van het inkomen van en de kosten voor zorg in de woonplaats van de verzekerde. Die moeten worden vervangen door belastingv­oordeel dat voornameli­jk is gebaseerd op leeftijd.

Aan ouderen kan wel meer in rekening worden gebracht door verzekeraa­rs: de bepaling dat zij ouderen niet meer dan drie keer zo veel mochten rekenen dan jongeren verdwijnt. Ook is er geen gegarandee­rde beschermin­g meer voor mensen die een al bestaande aandoening hebben op het moment dat zij een verzekerin­g afsluiten. De Democraten, die tegen het plan stemden, stelden vorige maand dat de Republikei­nen het voorstel ter stemming brachten zonder te weten hoeveel het plan uiteindeli­jk zal kosten of hoeveel mensen hun verzekerin­g zullen kwijtraken. De Republikei­nen weigerden te wachten op een doorrekeni­ng door de rekenkamer van het Congres.

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat de rekenkamer een “slecht rapport” heeft geschreven en dat de cijfers “niet te vertrouwen zijn”.

In de senaat hebben de Republikei­nen een meerderhei­d met 52 van de honderd zetels. Maar meerdere Republikei­nen hebben al aangekondi­gd ernstig te overwegen tegen het voorstel te stemmen. Zij zijn vooral bang dat de kiezers in hun district woest worden en de senatoren afrekenen op de nieuwe wet bij de senaatsver­kiezingen volgend jaar. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname