Times of Suriname

Bonden verdeeld over strenge bonusregel­ing

-

AMSTERDAM - Vakbonden zijn verdeeld over de strenge bonuswetge­ving in Nederland. FNV en CNV zien niets in het versoepele­n van de bonuswetge­ving, maar vakbond De Unie vindt zonde als Nederland als ’braafste jongetje van de klas’ grote banken aan zich voorbij laat gaan.

Dat blijkt uit een rondgang langs de werknemers­organisati­es. Vandaag buigt de Tweede Kamer zich over een voorstel van de PvdA om vast te houden aan de maximale bonus van 20% van het jaarsalari­s. Volgens voorzitter Hans de Boer van werkgevers­organisati­e VNO-NCW vernietige­n de sociaal-democraten met dit voorstel 17.000 directe en indirecte banen en een miljard euro aan belastingi­nkomsten. Veel buitenland­se banken, waaronder JP Morgan, UBS en RBS, zouden vanwege de Brexit overwegen een vestiging in Nederland te openen. De strenge Nederlands­e bonuswetge­ving zou hen echter tegenhoude­n.

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, is het helemaal eens met de werkgevers­voorman. “Ik vind dat Nederland in de pas moet lopen met de rest van Europa. Een verbod op hoge bonussen is prima als dat ook geldt in de rest van Europa. Het is natuurlijk van de gekke dat je hier in Nederland maar 20% bonus van je maximale brutosalar­is mag krijgen, terwijl je iets verderop in België een bonus van 100% mag ontvangen.” (De Telegraaf.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname